© ATV

Groen: “Er is geen geld voor zowel Oosterweelverbinding als leefbaarheidsprojecten, zegt Rekenhof”

Antwerpen -

“Het verslag van het Rekenhof over het Toekomstverbond is vernietigend. De aanleg van de Oosterweelverbinding en de leefbaarheidsprojecten, toch de grootste werf van de eeuw, heeft geen geloofwaardig financieringsplan”, zegt de Antwerpse voorzitter van Groen Bogdan Vanden Berghe.

Patrick Van de Perre

De partij baseert zich op het verslag van het Rekenhof bij de derde financiële Voortgangsrapportage over het Toekomstverbond. Volgens Groen rijzen de kosten voor het hele project de pan uit en ontbreekt het geld om alle projecten te financieren.

“Voor een project met die omvang is het onbegrijpelijk dat er geen geloofwaardig financieringsplan is. Op dit moment zijn er enkel garanties voor de betonprojecten en geen garanties voor de rest. Voor ons moet de prioriteit liggen op de leefbaarheid van de stad en de mobiliteit in de stad, meer ruimte voor openbaar vervoer en een volledige overkapping van de ring”, zegt Bogdan Vanden Berghe.

De kost voor de Oosterweelverbinding zelf loopt op tot 6,7 miljard euro. Met de lening van 3,6 miljard euro van de Vlaamse overheid, die daarvoor kan rekenen op een lening van 1 miljard euro van de Europese Investeringsbank, komt men er volgens Groen niet.

“Voor de leefbaarheidsprojecten zou nu 2,6 miljard euro nodig zijn, maar is er slechts 1,5 miljard euro ingepland”, klinkt het bij Groen. “Te weinig middelen om alle leefbaarheidsprojecten uit te voeren.”

“Hap uit overkappingsfonds”

Volgens Vlaams parlementslid Imade Annouri (Groen) is er al een flinke hap uit het overkappingsfonds gespendeerd zonder dat er al één meter overkapping werd aangelegd. “In oktober was er nog een goed nieuwsshow over bijkomende overkappingen op de noordelijke Ring. Nu volgt de koude douche: er zal moeten bespaard worden op de overkappingen om binnen het budget te blijven.”

Nog steeds volgens Groen is er voor alle projecten samen geen geld. “In feite zegt het Rekenhof met dit verslag dat het hele Toekomstverbond onbetaalbaar is geworden. Dan gaat het onder meer over de investeringen in De Lijn, het Haventracé en een groot aantal leefbaarheidsprojecten zoals het Ringpark Zuid”, aldus nog Imade Annouri.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV