Sheena omringd door medewerkers Julie en Thaïs met de Goude Leeuw voor Horeca Persoonlijkheid van het Jaar, die ze ook opdraagt aan haar recent overleden broer Joey.© JAA

Gouden Leeuw voor Thé o d’Or: “Deze erkenning is voor mijn hele team én betreurde broer Joey”

Schilde -

Met bescheiden ambities trok Sheena Janssen deze week naar San Marco Village voor de uitreiking van de Belgium Hospitality Awards. Maar de uitbaatster van Thé o d’Or mocht zowaar het podium op om de Lion d’Or voor Horeca Persoonlijkheid van het Jaar in ontvangst te nemen. “Een mooie erkenning, die ik graag deel met m’n hele team en ook opdraag aan Joey, m’n grote broer die vorig jaar veel te vroeg overleed”, aldus een tegelijk fiere als geëmotioneerde Sheena.

Jan Auman

Sheena Janssen (33) – met dank aan eighties-zangeres Sheena Easton die haar mama inspireerde tot de voornaam – droomde er als kind al van om een eigen koffie- en theehuisje te starten. Ze kreeg haar opleiding aan het Spijker in Hoogstraten en op stage in Het Gebaar leerde grootmeester Roger Van Damme haar onder meer hoe je een pannenkoek écht moet bakken. Toen al was duidelijk dat deze bezige bij geknipt was voor de horeca.

Toch moest Sheena eerst nog twaalf jaar ‘sudderen’ als maritiem bediende om tot het besef te komen dat ze echt wel mensen wilde verwennen met lekkere thee en zelf samengestelde koffie, versgebakken zoetigheden en ander lekkers. “In april 2019 ontving ik m’n eerste gasten in Thé o d’Or, maar na één jaar sloeg corona toe”, vertelt de gastvrouw.

“Dankzij het verdelen van ontbijt- en picknickmanden vol zelfbereide lekkernijen en het bakken van gepersonaliseerde taarten heb ik die valse start kunnen overleven”, blikt Sheena terug. “In december 2021 ben ik in een ander pand met tuinterras, aan de overkant van de Turnhoutsebaan, met frisse moed herbegonnen. Ik kan de uitbating gelukkig al lang niet meer alleen aan. Julie Van Marcke is geëvolueerd tot mijn rechterhand en recent kwam ook Thaïs Muylle ons team vervoegen.”

Sheena bekommert zich met Julie en Thaïs om een heerlijke pruimencrumble die net uit de oven komt.© JAA

Crumble

Veerkrachtige Sheena laat zich nu door niks of niemand nog tegenhouden. De reacties van klanten, die de mond vol hebben van haar ambachtelijk belegde boterhammen, salades, huisgemaakte quiche en verse soep, zijn dan ook veelzeggend. Om van die verse pannenkoeken en wafels nog maar te zwijgen. Wijzelf genieten tijdens het tikken van dit stuk nog na van die heerlijke crumble met pruimen waardoor we verleid werden.

En de kenners geven het publiek nu gelijk. Ook de vakjury van de Horeca Awards ging overstag. Samen met medewerkster Julie schoof Sheena deze week aan voor de gala-avond in Schelle. Toen ze plots naar voor mocht om één van de hoofdprijzen in ontvangst te nemen, was de flapuit uit Schilde even sprakeloos. Dat ze zich nu Horeca Persoonlijkheid van het Jaar mag noemen, is een bekroning voor vier jaar doorzetten, de ten overvloede gedemonstreerde ambachtsliefde en gastvrijheid. Gelukkig was er cava om de trofee door te spoelen en de tong terug los te maken, want zoals trouwe klanten weten, is Sheena niet bepaald contactschuw.

Joey

De foto van de betreurde Joey Janssen, de vorig jaar verongelukte broer van Sheena.© JAA

De trofee Lion d’Or staat intussen mooi te blinken in de zaak op een bijzondere plek: naast de foto en het rouwbericht van haar vorig jaar verongelukte broer Joey. Hij werd slechts 34 jaar oud.

“Joe de kangoeroe, zoals we hem vroeger noemden in ons gezin, is in september vorig jaar om het leven gekomen bij een arbeidsongeval”, vertelt Sheena. “Hij was als elektricien een klus aan het uitvoeren in een nieuwe winkel toen hij plots van de ladder is getuimeld en verkeerd neerkwam. Hij liep een zware hersenbloeding op en is kort erna overleden. We hebben de koffietafel hier laten doorgaan in Thé o d’Or, dat hij samen met m’n papa nog mee heeft ingericht voor de nieuwe bestemming van horecazaak want ervoor zat hier een immokantoor. Deze trofee is zeker ook voor hem.” (jaa)

Sheena en Julie op de gala-avond, kort na ontvangst van de trofee: Hoteca Persoonlijkheid vna het Jaar.© RR

Julie heeft - volgens de regels van de kunst - net een pannenkoek gebakken en afgewerkt met wat suiker, klaar voor consumptie.© JAA

Een goudne trio uit Schilde: Julie, Sheena en Thaïs.© JAA

Het memoriaal voor broer Joey, die zijn zus, maar ook Duvel graag zag..© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners