© RTV

Steenmarters beschadigen kabels in auto’s, ook bij politie: “Nochtans zijn alle voertuigen uitgerust met apparaatje met ultrasoon geluid”

Arendonk -

De politie van de zone Kempen Noord-Oost (KENO) ontving de voorbije weken uit Arendonk en omgeving veel meldingen van steenmarters die kabels van auto’s beschadigen. Ook bij een auto van de politie zelf knabbelde een steenmarter aan isolatiemateriaal. “Al onze voertuigen zijn uitgerust met toestelletjes die geluiden produceren tegen steenmarters”, zegt Ward Van Hees van de politiezone.

Bart Van den Langenbergh

Steenmarters zijn beschermde dieren, maar kunnen bij auto’s en woningen wel wat schade veroorzaken. Dat hebben ze bij de politiezone Kempen Noord-Oost zelf mogen ondervinden. Een dienstvoertuig van de politie aan het kantoor op Wippelberg raakte beschadigd omdat een steenmarter had geknaagd aan isolatiematerialen onder de motorkap. “Omdat we in de omgeving van Wippelberg geregeld meldingen kregen van overlast door steenmarters, hebben we onlangs preventief al onze voertuigen uitgerust met een apparaatje dat een ultrasoon geluid produceert. Hierdoor zouden steenmarters op afstand blijven”, legt Ward Van Hees van de politiezone KENO uit. “Alle voertuigen van de politie staan hier ook buiten. Net in de auto die wat schade opliep, functioneerde het toestelletje niet. Omdat de steenmarters beschermd zijn, kunnen we niet meer doen dan ze verjagen. We kregen niet alleen meldingen van beschadigde auto’s maar ook van steenmarters die in daken of op zolders van woningen zaten.”

Een aantal buurtbewoners in Arendonk kreeg ook al te maken met doorgebeten bekabeling van auto’s. Ook de kabels van een hoogtewerker in de buurt moesten er al aan geloven.

Warme kabels

Onderzoekers bij Natuurpunt kennen het fenomeen van steenmarters die met hun scherpe tanden overlast veroorzaken in auto’s of huizen of zelfs kippen roven in tuinen. “In huizen zoeken steenmarters vooral tussen april en augustus een warme, droge plek waar ze jongen kunnen krijgen. Tijdens de rest van het jaar maakt het niet veel uit waar de dieren slapen”, zegt Diemer Vercayie, zoogdierenspecialist bij Natuurpunt. “Steenmarters maken geen nesten in auto’s, maar ze zijn wel tuk op de behuizing van kabels en isolatiematerialen. Er wordt nog altijd onderzocht waarom ze dat doen. Vooral de kabels die warm worden en dicht bij de motor zitten zijn populair. Wellicht komt er uit die materialen een bepaalde stof vrij die steenmarters zelf gebruiken om te communiceren. Daarom reageren ze er zo fel op.”

Diemer Vercayie van Natuurpunt.© ycs

Elektrische schokjes

Ook speels gedrag van jonge steenmarters is een van de oorzaken van schade aan auto’s. Natuurpunt geeft wel enkele tips die helpen om de overlast van de marters in te dijken. Auto’s in een afgesloten garage plaatsen is een van de tips, maar dat lukt niet voor iedereen. “De toestelletjes die ultrasone geluiden produceren, helpen tijdelijk maar zijn niet duurzaam. Het is beter om door een garagist onder de motorkap een apparaatje te plaatsen dat elektrische schokjes geeft”, vertelt Diemer Vercayie. “Je kunt ook de zwakke delen preventief behuizen met kabelhulzen. Eigenlijk maken veel producenten van auto’s zich schuldig aan een fabricagefout. Het is technisch perfect mogelijk om auto’s dicht te maken. Steenmarters maken nu eenmaal deel uit van onze samenleving.”

www.steenmarter.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Arendonk