De kapel is in slechte staat en moet gerenoveerd worden.© dvk

Nieuwe plek voor horeca of kantoren? Kapel van oud hospitaal staat te koop

Bazel -

De oude kapel van het voormalige hospitaal op de Weispoel in Bazel staat te koop. Het geklasseerde pand is dringend aan renovatie toe, maar wat er juist mee zal gebeuren is nog niet duidelijk.

Dieter Verschooren

De gemeente verkoopt de kapel Oud-Hospitaal. Het historische gebouw dateert uit 1856 en werd in opdracht van Philippe Vilain XIIII en zijn dochter Marie gebouwd. De kapel behoorde vroeger tot het hospitaal, dat nu gebruikt wordt door het OCMW. Vandaag verkeert de rijzige kapel in erbarmelijke staat en moet het gebouw dringend gerenoveerd worden.

Herkenningspunt

Wat er concreet mee zal gebeuren is echter nog een groot vraagteken. In samenwerking met vastgoedonderneming Value Partners gaat de gemeente op zoek naar een potentiële koper. Geïnteresseerden moeten een kwalitatief ruimtelijk voorstel indienen voor een nieuwbouw ontwikkeling van maximum 13 wooneenheden, met de voormalige kapel als herkenningspunt voor de site. Dat wil zeggen dat de kapel moet blijven bestaan, maar dat er op de rest van de site wel gebouwd mag worden. “Hoe de exacte invulling van het pand er zal uitzien, is dus nog niet zeker”, zegt burgemeester Antoine Denert (D.E.N.E.R.T.) “We willen zeker ook eerst de omwonenden bevragen over de toekomst van de kapel. Samen met deskundigen zullen we dan bekijken wat de beste optie is voor deze locatie.”

Horeca of kantoren?

Al staan er in de verkoopbrochure wel al verschillende mogelijke invullingen. Zo zijn recreatieve en socioculturele voorzieningen toegelaten als mogelijke herbestemming van de kapel. De kapel en het terrein errond lenen zich ook voor een woonproject, met zowel één- als meergezinswoningen. Daarnaast zou er ook handel, kantoren of zelfs horeca in kunnen ondergebracht worden. Uiterlijk 31 mei moeten de dossiers ingediend zijn om deze zomer een finale handtekening te kunnen zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners