Adams Mensah en Louise Buysschaert spelen een gemengd koppel in Meet me Halfway. — © Karolina Maruszak
Adams Mensah (31) focust in theater op gemengde relaties: “Je bent verliefd, maar tegelijk ook fundamenteel anders”
Een documentaire draaien of een theaterstuk maken, de Ghanese Antwerpenaar Adams Mensah (31) draait er zijn hand niet voor om. Met Meet me Halfway (14+) stelt hij zaterdag in Het Oude Badhuis een multimediaal theaterstuk voor over een gemengde relatie.
Vijf jaar na de release van zijn theatervoorstelling Missing en zijn documentaire Ghana For You, die een platform kreeg op internationale festivals en uitgezonden werd op Canvas, stelt de Ghanees-Belgische multidisciplinaire kunstenaar Adams Mensah een nieuw theaterstuk voor: Meet me Halfway. “In mijn oeuvre start het ene project waar het andere is geëindigd. Na gefocust te hebben op waarom Ghanezen naar België komen, werd ik nieuwsgierig naar het leven van mensen van kleur in ons land. Door te kijken in welke omstandigheden Afrikanen hier belanden, kwam ik terecht bij adoptie. Ik vroeg me af hoe het was om als zwart persoon op te groeien in een wit gezin. In hoeverre stuurt adoptie je identiteit en naderhand je romantische relaties? Zelf ben ik niet geadopteerd, maar ik heb wel vrienden en kennissen die in dat geval zijn. Dus heb ik hen daarover geïnterviewd.”
Adams Mensah. — © Jokke De Roo
Meet me Halfway zoomt in op de relatie van een geadopteerde jonge zwarte man en een jonge witte vrouw. “In mijn werk probeer ik kwesties aan te snijden die in het dagelijkse leven moeilijk liggen. Bij interculturele relaties ben je verliefd op elkaar, maar moet je tegelijk erkennen dat je beiden fundamenteel anders bent. Hoe verloopt het gesprek in gemengde relaties? Bij aanvang vragen Mickey en Mallory zich af waar het met hun relatie naartoe gaat. Mickey worstelt ook met vragen rond zijn identiteit. Daarnaast wordt gepeild naar hoe het is om in deze maatschappij te wonen als iemand van kleur die als Belg werd opgevoed. En wat is dat dan, een echte Belg? Hangt het samen met hier opgevoed te zijn, of is het toch vooral een kwestie van huidskleur. Hoe reageren mensen op een zwarte man met een witte partner? Hoewel beide partners dezelfde achtergrond delen, wordt er toch anders gereageerd op hun relatie. Puur door de huidskleur word je anders bekeken door de maatschappij.”
Bagage
Gaandeweg het stuk blijkt dat ook Mallory een getroebleerd verleden heeft. Ze praat er liever niet over. “Elke mens heeft zijn bagage, en dan is de vraag hoe je daar als koppel mee omgaat. Draag je het samen, of laat je het achter? Slagen de partners erin elkaar in het midden tegemoet te komen? Meet me halfway, zoals de titel van de voorstelling luidt.”
Met deze productie richt Adams Mensah zich vooral naar jongvolwassenen. Vandaar ook de keuze voor een decor met illustraties, games en video. “In deze productie dragen we allemaal verschillende petjes. Ik heb het stuk geschreven, regisseer het en speel erin mee. Louise Buysschaert, de actrice, verzorgde ook de illustraties, samen met Shamisa Debroey. Vormelijk ligt het stuk in lijn met de leefwereld van jongeren, maar ook de thematiek van Meet me Halfway sluit aan bij de puberteit. Waar vinden we elkaar, los van onze verschillen?”
‘Meet me Halfway’, 1 april, Het Oude Badhuis, Antwerpen. www.amajproductions.be
Hoofdpunten
Ruim 800.000 vrachtwagens minder, toch brengt kilometerheffing recordbedrag op én is er niet minder file
De held van Annecy: beelden tonen hoe Henri (24) aanvaller wegjoeg na steekpartij in speeltuin
Trump aangeklaagd in zaak van geheime documenten die hij meenam uit Witte Huis
ASSISEN. Exen delen pijnlijke verhalen van Jurgen Demesmaeker: “Hij duwde me van de trappen omdat hij dacht dat ik hem aan het bedriegen was, terwijl hij mij bedroog”