Nieuw gemeenschapscentrum in Stekene - video: Ivan Elegeert.© Het Nieuwsblad

Stekene heeft binnenkort gloednieuw gemeenschapscentrum voor bib, theater en polyvalente zaal: “Dit is een project van en voor onze bevolking”

Stekene -

Als alles goed gaat, krijgt de gemeente Stekene tegen volgende zomer een nieuw gemeenschapscentrum, waarin onder meer de bibliotheek, theaterzaal en polyvalente zaal een plekje krijgen. Het project zal een kleine 15 miljoen euro kosten.

Ivan Elegeert

Het centrum wordt gebouwd naast de bestaande Sportstek, zodat de hele omgeving straks een grote vrijetijdszone wordt. “We hebben de tien Stekense adviesraden gevraagd om elk een symbolische eerste steen neer te leggen, want zij dragen letterlijk hun steentje bij aan dit gebouw”, zegt schepen van Burgerparticipatie Gunter Van Campenhout (Gemeentebelangen). “Al in 2018 drukten zij de wens uit voor een nieuwe bib, een theaterzaal en een polyvalente zaal. Daar zijn we mee aan de slag gegaan. Het is dan ook logisch dat zij hier ook nu van de partij zijn.”

Pareltje

Toch mocht burgemeester Stany De Rechter (Gemeentebelangen) de figuurlijke eerste van een hele reeks betonpalen, die de fundamenten voor het nieuwe gebouw moeten vormen, in de grond steken. “Dit wordt zeker het pareltje aan de kroon van deze site. Ook de huidige parking wordt onder handen genomen”, zegt de burgemeester. “Er komen 100 parkeerplaatsen met natuurlijke waterinfiltratie, oplaadpunten en fietsrekken.”

(Lees verder onder de foto)

Zo zal het nieuw gemeenschapscentrum eruitzien© rr

De oppositiepartijen CD&V en Groen, die zich onlangs verenigden in 9190.nu, delen het enthousiasme van de burgemeeste,r maar maken zich zorgen over het prijskaartje. “Door deze investering zal de uitstaande schuld van Stekene tegen 2025 oplopen tot ruim 38 miljoen euro, dat is een verdubbeling van de schulden op vijf jaar tijd”, zegt Nicole Van Duyse van 9190.nu. “Onze gemeente moet te allen tijde financieel overeind proberen blijven, de bevolking moet niet nog meegesleurd worden in financiële avonturen waarvan we de afloop niet goed kennen”, zegt Carl Ivens, fractieleider bij Groen.

Geen belastingverhoging

Maar burgemeester De Rechter is duidelijk. “Uiteraard is het de taak van de oppositie om te zeggen dat het te veel kost. Als dit de enige kritiek is, betekent dit dat ze inhoudelijk eigenlijk het project mee goedkeuren”, zegt De Rechter. “Een investering in onze vrijetijdszone komt elke Stekenaar ten goede. Mogen we er trouwens op wijzen dat tijdens onze legislaturen de basisbelastingen nooit werden verhoogd en dat de verhogingen er steeds kwamen toen er bestuurd werd met een onderdeeltje van de huidige oppositie?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners