Sinds september werden er in de Lombaardstraat geen overtredingen meer vastgesteld.© rr

Verschillende trajectcontroles en vrachtwagensluizen in Sint-Katelijne-Waver zijn al meer dan een jaar buiten werking door technische problemen

Sint-Katelijne-Waver -

Verschillende trajectcontroles en vrachtwagensluizen in Sint-Katelijne-Waver blijken al een hele tijd niet meer te werken. Dat kwam oppositieleider Tom Ongena (Samen Anders) te weten nadat hij het aantal uitgeschreven boetes voor 2022 opvroeg. “In het belang van de verkeersveiligheid moet er alles aan gedaan worden om de camera’s zo snel mogelijk opnieuw te laten werken”, zegt hij.

Stijn Van de Sande

Er werden in 2022 bijzonder weinig boetes uitgeschreven op basis van de trajectcontroles en vrachtwagensluizen in Sint-Katelijne-Waver. Dat blijkt uit de cijfers die oppositieraadslid Tom Ongena opvroeg. “Op de Berlaarbaan werd in heel 2022 zelfs geen enkel pv uitgeschreven. Het jaar voordien waren dat er nog meer dan 500”, zegt hij. “En ook de trajectcontroles in de Walemstraat en Stationsstraat werken al meer dan een jaar niet meer. In de Lombaardstraat werd sinds september geen overtreding meer vastgesteld.”

“Hetzelfde stellen we vast bij de vrachtwagensluizen”, klinkt het. “Het aantal pv’s in Pasbrug is tot een zesde gedaald en die in het centrum leverde welgeteld nul boetes op in heel 2022. De enige vrachtwagensluis die wel goed lijkt te functioneren, is die op de Stationsberg. Je zou kunnen hopen dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt, maar dat is jammer genoeg niet het geval. De camera’s blijken gewoon niet te functioneren. Het gaat nochtans om grote investeringen waarvan je mag verwachten dat ze werken.”

Ongena roept het gemeentebestuur daarom op om er alles aan te doen om de camera’s opnieuw te laten werken. “Trajectcontroles en vrachtwagensluizen hebben hun meerwaarde al bewezen”, zegt hij. “Het zijn goede systemen, maar ze moeten dan wel werken. In het belang van de verkeersveiligheid verwachten we dan ook dat de gemeente er alles aan doet om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Ook de inwoners van Katelijne, die via hun belastinggeld mee betalen voor de systemen en het onderhoud van de camera’s, verwachten dat.”

Ook burgemeester gefrustreerd

Burgemeester Kristof Sels (N-VA) kan zich vinden in de kritiek. “Ik deel de frustratie”, zegt de burgervader. “Maar jammer genoeg werden we geconfronteerd met een waslijst aan technische problemen. Zo was er een camera met waterschade, werd er overgeschakeld op een nieuwe server en waren er ook andere momenten waarop de techniek ons in de steek liet. We moeten telkens contact opnemen met de provider om die problemen op te lossen. Nadien moeten de camera’s ook opnieuw geijkt worden. Dat kost allemaal veel tijd.”

“Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal niet gecontroleerd wordt”, aldus Sels. “Het aantal bemande snelheidscontroles is gevoelig gestegen. Dat doen we onder meer op de plaatsen waar de trajectcontroles tijdelijk buiten dienst zijn. Op die manier doet de politie haar uiterste best om de verkeersveiligheid te garanderen. Maar we hopen uiteraard dat alle technische problemen op korte termijn opgelost worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners