De bomen van de Ter Rivierenlaan moeten wijken voor de heraanleg.© Joris Herregods

Brandweer reageert op bomenkap Ter Rivierenlaan: “Het is van levensbelang dat wij efficiënt, veilig en snel mensen kunnen redden bij een interventie”

Deurne -

De Antwerpse brandweerzone heeft gereageerd op de nakende bomenkap op de Ter Rivierenlaan. Na een advies van de brandweer over de heraanleg, voelt het district zich genoodzaakt de meer dan honderd bomen in de straat te rooien. “Het liefst zouden wij ook alle bomen behouden”, reageert woordvoerder Marie De Clercq “Maar wij geven enkel advies over onze specialiteit.”

Jan Stassijns

LEES OOK. Plannen heraanleg Ter Rivierenlaan drastisch bijgestuurd: meer dan 100 bomen worden gekapt na advies van brandweer

De bomen in de Ter Rivierenlaan staan een veilige interventie van de brandweer in de weg. En dus moeten ze verdwijnen bij de heraanleg van de straat in 2024. De brandweerzone Antwerpen benadrukt dat zij het ook liever anders hadden gezien, maar dat ze zich in hun advies baseren op de wetgeving rond de brandveiligheid. “Het liefst zouden wij ook alle bomen behouden of verplaatsen”, reageert Marie De Clercq, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen. “Als er een oplossing mogelijk is om de bereikbaarheid te garanderen zonder dat bomen moeten verdwijnen, dan is dat voor ons zeker ook goed. Onze diensten geven enkel advies op wat er voor de heraanleg wordt voorgesteld en enkel over onze specialiteit: zorgen dat iedereen gered kan worden als het ertoe doet. Het is aan de ontwerpers om de verschillende wettelijke normen en wensen met elkaar te verbinden.”

“Van levensbelang”

Waarom de bomen nu ‘pas’ een probleem vormen, wetende dat ze er al tientallen jaren staan, heeft de maken met de wetgeving. “Het Koninklijk Besluit dateert van 1994”, zegt De Clercq. “De brandweer kan enkel adviseren op basis van de geldende wetgeving. In het KB staat dat de brandweer de gevel moet kunnen bereiken, onder meer met ladderwagens. Deze regels moeten gevolgd worden bij elke nieuwbouw, vanaf de invoering van dat KB. Bij bestaande woningen of situaties (voor de invoering van het KB) wordt het advies van de brandweer pas gevraagd bij een heraanleg of renovatie. Dat is niet alleen de wet, maar het is ook letterlijk van levensbelang dat wij efficiënt, veilig en snel mensen kunnen redden bij een interventie.”

Op de vraag of er in Antwerpen nog straten zijn waar bomen bedreigd worden, moet de brandweerzone het antwoord schuldig blijven. “Dat is te moeilijk om te zeggen”, zegt De Clercq. “Bij elke heraanleg kijken we kritisch naar de situatie zelf, maar we proberen daarnaast wel mee na te denken over ontwerpen waarbij bomen maximaal behouden blijven.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners