© ATV

GZA legt daken vol zonnepanelen in samenwerking met energiecoöperatie Zonnewind: “De zonnepanelen zorgen voor een CO₂-reductie van 230 ton”

Antwerpen -

GZA Ziekenhuizen en GZA Wonen en Zorgen zetten in op groene energie. Negen campussen zijn tegen het einde van het jaar voorzien van zonnepanelen. Daarvoor werken ze samen met energiecoöperatie Zonnewind die van burgers aandeelhouders maakt. “We noemen de samenwerking een win-win-win: voor de klant, voor de vennoten en voor het milieu”, zegt Peter De Vliegher, projectcoördinator van Zonnewind.

Gezondheidszorg vraagt enorm veel energie wat duurzaamheid des te belangrijker maakt voor GZA. Vandaag wordt er niet alleen voor de patiënt gezorgd, maar wordt er binnen het team Duurzaamheid en Innovatie ook nagedacht over hoe ze dit op een maatschappelijk verantwoorde manier kunnen doen. “Binnen GZA Ziekenhuizen bespreken we in een denktank met enthousiaste medewerkers van verschillende departementen de binnenkomende ideeën”, zegt Jan Witters, directeur proces, kwaliteit en innovatie GZA Ziekenhuizen. “We bekijken wat haalbaar is en begeleiden zo onze duurzaamheidsprojecten. Met zonne-energie dragen we ons steentje bij aan een duurzame toekomst en spelen we tegelijk in op de stijgende energieprijzen.”

Jan Witters, directeur proces, kwaliteit en innovatie GZA Ziekenhuizen.© Patrick De Roo

Uit een bevraging bij de buurtbewoners en het personeel kwamen verschillende ideeën naar boven, zoals ook de zonnepanelen. “Er werden al zonnepanelen geplaatst op campus Sint-Jozef en campus Sint-Augustinus”, vertelt Jan Witters. “Campus Sint-Vincentius volgt ook nog dit jaar. Deze drie PV-installaties die de dakoppervlakte van onze campussen optimaal benutten, produceren jaarlijks ongeveer 900 MWh aan groene energie, goed voor 3% van ons totale elektriciteitsverbruik en een CO₂-reductie van 230 ton.”

Zonnepanelen op het dak van ziekenhuis Sint-Augustinus.© Patrick De Roo

GZA Zorg en Wonen stapte als eerste mee in het project. De eerste zonnepanelen werden in 2020 geplaatst. “Door het gebruik van zonnepanelen kunnen we tot 30% van het totale energieverbruik ter plaatse produceren, waardoor de energiekosten structureel dalen”, zegt Ida Verleyen, algemeen directeur GZA Zorg en Wonen. “Doordat we reeds in 2020 investeerden in zonnepanelen, konden we bovendien de nadelen van de energiecrisis beter opvangen. Naast zonnepanelen hebben we in woonzorgcentrum Sint-Mathildis ook ledverlichting via Zonnewind. Ook daar zien we een mooi rendement.”

Peter De Vliegher, projectcoördinator van Zonnewind.© Patrick De Roo

Om dit project te financieren en in goede banen te leiden, werkt GZA samen met energiecoöperatie Zonnewind. De doelstelling van Zonnewind is burgers laten investeren in duurzaamheidsprojecten. “Met onze burgercoöperatie betrekken we burgers bij maatschappelijk relevante instellingen zoals woonzorgcentra en ziekenhuizen”, vertelt Peter De Vliegher, projectcoördinator van Zonnewind. “Zo hoeft de organisatie zelf niet te investeren en streven we naar maximale energiebesparing en opwekking van hernieuwbare stroom.” Zonnewind financiert en beheert de installaties gedurende tien jaar, waarna GZA er eigenaar van wordt. Vennoot worden kan al vanaf 100 euro waarvoor je een dividend van 3% terugkrijgt.

Samenwerking tussen GZA en Zonnewind.© Patrick De Roo

Zonnepanelen op het dak van ziekenhuis Sint-Augustinus.© Patrick De Roo

 (bekn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV