Ook in het centrum van Westerlo zou er een cashpunt komen© Brent Saey

Niemand gelukkig met het opdoeken van geldautomaten

Westerlo -

De nationale tendens bij de grootbanken om geldautomaten op te doeken is ook in Westerlo voelbaar. “Zo zou binnenkort ook de laatste geldautomaat in Zoerle-Parwijs verdwijnen”, weet raadslid Frans De Cock (Open & Positief Westerlo). “Vooral voor oudere mensen is de verschraling van het aanbod een probleem.” De Cock bracht de materie op de gemeenteraad.

Marc Peeters

Schepen Filip Verrezen (CD&V) was niet verrast door de tussenkomst van De Cock. “Het raadslid heeft wellicht in de verslagen van het schepencollege gelezen dat we maanden geleden al brieven hebben gestuurd naar de overheden en een viertal grootbanken waarin we ons ongenoegen hebben geuit over het weghalen van de geldautomaten. We hebben ook antwoorden gekregen van de banken. Namelijk de te verwachten bla-bla-bla waarom ze deze economische beslissing hebben genomen.”

Volgens de schepen onderzoekt Batopin, dat is de samenwerkingsvennootschap tussen de banken, momenteel de mogelijkheid om in Westerlo-centrum als alternatief een cashpunt in te richten. Een locatie is er nog niet. Er wordt uitgegaan van het principe dat je in een straal van vijf kilometen een cashpunt zou moeten kunnen vinden.

Petitie

“Hierover bestaat ook nog commotie”, weet Verrezen. “Er loopt ook een petitie om die vijf kilometer tot de helft te kunnen terugbrengen. We blijven protesteren maar we vrezen dat wij de tendens niet gaan kunnen ombuigen.” De Cock verwees tussendoor naar de gemeente Moorsele. Daar heeft het lokale bestuur zelf geïnvesteerd in een geldautomaat nadat de laatste door de banken was gesloten. Een primeur voor ons land.

In Westerlo komt dit alternatief er zeker niet. “Dat is niet de taak van een gemeente”, meent Verrezen. “De kostprijs is zeer hoog, wat trouwens ook de reden is waarom de banken van de automaten af willen. Het is te hopen dat er nog een kentering komt op nationaal niveau.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners