Themabeeld.© Shutterstock

Voorwaardelijke gevangenisstraf voor twintiger die bankkaart uitleende aan phishingbende

Duffel -

Een 23-jarige man uit Duffel werd veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 400 euro. In 2020 leende hij zijn bankkaart uit aan een phishingbende, die bijna 25.000 euro buitmaakte bij een van zijn slachtoffers.

De politie startte begin 2020 een onderzoek nadat een slachtoffer aangifte had gedaan van phishing. Het slachtoffer kocht iets via een tweedehandssite en kreeg een link doorgestuurd om te betalen. Het leek om een website van de bank te gaan, maar in werkelijkheid was het een valse site van een phishingbende. Ze haalden de rekening van het slachtoffer bijna volledig leeg. Goed voor een buit van bijna 25.000 euro.

Een deel van dat geld kwam op de rekening van Duffelaar K.R. terecht. Hij beweerde eerst dat hij zijn kaart was kwijtgespeeld, maar gaf later toe dat hij ze uitleende in ruil voor geld. Dat deed hij na een oproep om snel geld te verdienen op Instagram. “Ze beloofden me 1.000 euro, maar ik heb nooit een cent gezien”, verklaarde K.R. op de rechtbank. “Ik wou wat extra centen verdienen. Ik wist totaal niet dat het met phishing te maken had. Ik wist daar ook niets van af. Ik ben heel naïef geweest.”

De verdediging vroeg om de jongeman te veroordelen tot een werkstraf, maar daar ging de rechter niet op in. De Duffelaar, die in de gevangenis zit voor andere feiten, krijgt een celstraf van zes maanden en een boete van 400 euro, beide met uitstel. (svds, tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen