Themabeeld.© Dirk Vertommen

Tot drie jaar cel met uitstel voor vier Roemeense kabeldieven: “Ze moeten ook 560.000 euro schadevergoeding betalen”

Willebroek -

De correctionele rechtbank in Mechelen veroordeelde vier Roemeense mannen tot gevangenisstraffen tot drie jaar met uitstel. Het viertal was betrokken bij verschillende grote kabeldiefstallen. Het ging telkens om kabels van zonnepanelen. Ze moeten ook meer dan een half miljoen euro aan schadevergoedingen betalen.

Stijn Van de Sande, Theo Derkinderen

Het viertal werd in juni vorig jaar opgepakt in Willebroek. De nummerplaat van hun bestelwagen stond geseind, waarna de politie hen aan de kant zette. De Roemenen probeerden te voet op de vlucht te slaan, maar konden snel ingerekend worden. In hun bestelwagen lag een grote partij kabels die afkomstig waren van de zonnepanelen van een bedrijf in de Victor Dumonlaan in Willebroek. Uit onderzoek bleek dat ze ook gelinkt konden worden aan kabeldiefstallen in Lommel, Zwijndrecht en Raeren, vlak bij Eupen.

Twee dieven kregen door de rechtbank in Mechelen een celstraf van drie jaar met uitstel opgelegd. De twee anderen kregen een gevangenisstraf van achttien maanden met uitstel. Ze moeten ook een stevige schadevergoeding betalen aan de getroffen bedrijven. Voor drie bedrijven samen gaat het om een bedrag van meer dan 560.000 euro. “Er werden honderden kilo’s aan kabels gestolen. Daardoor lagen de systemen plat en moesten er herstellingen worden uitgevoerd. De zonnepanelen hadden ook minder opbrengst”, zei advocaat Frédéric Thiebaut van Eneco Solar Energy.

De mannen gaven tijdens de behandeling van de zaak vorige maand al toe dat ze bij de diefstallen betrokken waren. Volgens hun advocaten pleegden ze de feiten uit geldnood. “Hij deed het om een zakcentje te ontvangen. Hij had ook geen idee van de gevolgen van hun daden. Het is pas nu dat hij hoort over welke enorme bedragen het gaat”, zei advocaat Manu Bande namens een van de beklaagden. (svds, tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen