De gebouwen werden al gesloopt en het terrein werd in orde gebracht.© Filip Spoeders

Edegem zoekt partner voor uitbating bloemenplukweide met eetbaar groen: “Eindelijk klaar om het pilootproject om te vormen tot een duurzaam initiatief”

Edegem -

Het Lokaal Bestuur Edegem gaat op zoek naar een sociaal geëngageerde partner voor de uitbating van het voormalige rugbyterrein aan de Mitterlije. Dit terrein moet een bloemenplukweide worden waar ook lokaal geteelde gewassen moeten groeien.

Filip Spoelders

De toekomstige bloemenplukweide in Edegem maakt deel uit van het pilootproject Voedsel+Dorp dat in vier gemeenten loopt. Het is een samenwerking met de provincie Antwerpen en Europese structuurfondsen om te onderzoeken of er eetbaar groen geteeld kan worden.

Het project in Edegem staat nog niet zo ver dan die in Schelle, Grobbendonk en Herentals die lopende zijn. “Het terrein werd de afgelopen periode gebruiksklaar gemaakt voor een nieuwe invulling. De twee voormalige gebouwen op het terrein werden gesloopt. De aanwezige zandhopen op het terrein werden onderzocht en zullen enerzijds worden gebruikt om de bouwput van de sloop op te vullen na sanering en anderzijds worden afgevoerd. We zijn eindelijk klaar om het pilootproject om te vormen tot een duurzaam initiatief”, vertelt burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Sociale hub

Na een analyse blijkt dat een bloemenplukweide, aangevuld met lokaal geteelde gewassen, een belangrijke sociale hub kan worden binnen het domein van kasteel Hof ter Linden, dichtbij het Edegemse centrum.

“We denken hierbij aan een praktische samenwerking met verenigingen, scholen, de bioklas, de buurt en het Woonzorgcentrum Immaculata. Kinderen en kleinkinderen kunnen samen met hun ouders en grootouders genieten van een nieuwe groene oase vlakbij het Fort 5 en het kasteeldomein”, kijkt de burgemeester al vooruit.

Provincieraadslid Stefan De Winter (Vlaams Belang) uit Edegem informeerde recent nog bij de Provincie Antwerpen naar een stand van zaken in zijn gemeente omdat het pilootproject vertraging leek te hebben. De provincie gaf aan dat het project tot 30 juni 2023 loopt, maar dat het verlengd kan worden. Ook antwoordde het dat er na een overleg met de buurt en andere stakeholders in oktober 2022 veel enthousiasme was om van terrein aan de Mitterlije iets te maken.

Pilootprojecten Voedsel + Dorp

Grobbendonk:

Twee terreinen werden geselecteerd. Met vrijwillige beheerders wordt verleg gepleegd om op een voormalig voetbalterrein aan de slag te gaan. Op een plein tussen de Lindelaan en Berkendreef in Bouwel vond in februari een eerste plantdag plaats.

Schelle:

Naast volkstuin Aerdborg wordt een voedselbosrand aangelegd. Tijdens twee plantmomenten werden reeds een houtkant, fruitbomen en -struiken geplant.

Herentals:

Op een braakliggend terrein achter een verkaveling vonden in 2022 al twee plantmomenten voor een voedselbosrand plaats. Velt begeleidt momenteel de vrijwilligers om het bos goed van start te laten gaan.

Edegem:

Het oude rugbyveld aan de Mitterlije wordt een bloemenweide met teelt van lokale gewassen. De gemeente gaat op zoek naar een partner voor de uitbating.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem