An Saen werd deze maand benoemd tot eerste — © marc wouters
An Saen is eerste vrouwelijke adjunct-korpschef in politiezone Grens
An Saen (44) is de allereerste vrouwelijke adjunct-korpschef van politiezone Grens. Ze wordt meteen de nummer twee van de politiezone na korpschef Rudy Verbeeck.
Zeventien jaar geleden zet An Saen haar eerste stappen in de zone als politieassistent. Zes jaar lang doet ze er ervaring op als rechercheur en in 2013 wordt ze commissaris. Verder doorgroeien kan, maar dan moet je wel zeven jaar wachten. Dat doet ze en in 2020 vindt ze dat het tijd wordt om het directiebrevet te halen. Na een selectieperiode van twee jaar slaagt An Saen met vlag en wimpel. Begin deze maand wordt ze dan ook
“In politiezone Grens voel ik me thuis.“ — © marc wouters
benoemd tot de allereerste vrouwelijke adjunct-korpschef van de zone.
An Saen: “We startten met 35 Nederlandstalige collega’s, onder wie 15 vrouwen. Ook bij de politie stellen we vast dat er steeds meer vrouwen doorstromen naar leidinggevende posities en dat is een goede zaak”, onderstreept ze. “Het is natuurlijk niet altijd evident om een goede balans te vinden tussen privé en werk. Toch is dat essentieel. Mijn gezin heeft me altijd gesteund, dat is nodig en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Ondertussen zijn mijn kinderen 11, 13 en 15 en zijn ze al een stuk zelfstandiger, dat maakt het iets makkelijker.”
© marc wouters
De tijd dat de politie een uitgesproken mannenwereld was, ligt achter ons. Zeker ook in de politiezone Grens waar de helft van het personeel bestaat uit vrouwen. “Een goede verdeling man/vrouw zorgt voor een gezonde (beleids)basis. We proberen die lijn door te trekken in de samenstelling van onze patrouilles en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er ook een goede mix is qua ervaring.”
Politiezone Grens is een buitenbeentje. Het omvat de grondgebieden van Essen, Kalmthout en Wuustwezel en is een uitgesproken landelijke zone. Daarbovenop is er een kilometerslange grens (60% van het grondgebied) met buurland Nederland. Dat maakt werken hier voor mij dubbel aantrekkelijk. Ik zie mezelf niet meteen aan de slag gaan in een stedelijke omgeving. Mijn habitat ligt hier!”
An Saen legt uit waarom. “Na al die jaren kan ik hier terugvallen op een heel groot netwerk. In een landelijke omgeving als de onze is de band met de burger doorgaans closer dan in een echt stedelijke omgeving. Ik ken hier ontzettend veel mensen en organisaties. De politie als organisatie is hier voor velen geen onbekend gegeven. Politiezone Grens is dan ook een van de meest bevraagde uit de ruime regio.”
Grens
Dagelijks halen drugsgerelateerde problemen de media. Dan wordt vooral gefocust op Antwerpen, maar heel wat drugs die daar worden gedeald passeren wel via gewestwegen. De plegers van bomaanslagen gebruiken diezelfde wegen om hun opdracht uit te voeren. An Saen: “Dat is ook een aspect van het drugsvraagstuk. Daar waar in stedelijke gebieden vooral de drugs zelf voor problemen zorgen, worden wij in onze landelijke omgeving, naast de meer algemene drugsproblematiek, geconfronteerd met plantages, labo’s voor synthetische drugs en met het dumpen van chemische afval. Daarom is het van belang dat we op een goede manier samenwerken met onze Nederlandse collega’s en met de buurzones”, benadrukt An Saen.
Al sedert 2015 patrouilleren elke maand twee wagens met aan boord één Nederlandse en één Belgische agent. “Op die manier bestrijden we onder meer grenscriminaliteit. De patrouilles krijgen bij de briefing info over bijvoorbeeld gezochte of geseinde personen, verdachte voertuigen en we sturen de ploegen ook naar hotspots. Dat werpt duidelijk zijn vruchten af. Maar, en dat is even zo belangrijk, het geeft een extra dimensie aan de samenwerking tussen de twee landen. Onze agenten kennen hun buitenlandse collega’s. We steunen elkaar ook bij grote evenementen. Het is belangrijk om deze samenwerking in stand te houden en te verstevigen. Een uitdaging die ik met plezier aanga.”
Later korpschef worden? An Saen zegt niet neen. — © marc wouters
Ambitie
An Saen is niet enkel adjunct-korpschef, zij is binnen de zone ook verantwoordelijk voor de internationale relaties, voor informatie gestuurde politiezorg, coördinatie innovatiebeleid en voor de veiligheidsplannen. Wanneer we polsen naar verdere carrièreplanning is haar antwoord niet mis te verstaan. “Op dit moment wordt onze zone geleid door korpschef Rudy Verbeeck. Hem op termijn opvolgen is een ambitie die ik niet onder stoelen of banken steek.”
(Erik Vandewalle)
Hoofdpunten
Afkeer tussen Gheysens en Mintjens doet Bosuildossier vastlopen: deze zes scenario’s kunnen nog oplossing bieden
ANTWERPEN LIVE. Volg hier het nieuws uit de stad Antwerpen
Bart De Wever over aanpak Paul Gheysens van het ‘Mintjens-probleem’: “Weet niet of het helpt om mensen te dwingen om akkoord te gaan”
STANDPUNT. Wat doet die lege tribune daar? Hoog tijd dat Mintjens zich soepeler opstelt als ze echt een hart heeft voor Antwerp