Onder andere op de Leermarkt komen de nieuwe kortparkeerplaatsen waar je drie kwartier mag blijven staan.© Sven Van Haezendonck

Binnenkort kan je op verschillende plaatsen in Mechelen 45 minuten parkeren voor 1 euro

Mechelen -

De stad Mechelen voert in de loop van april een nieuw regime van kortparkeren in. Dat moet het voor mensen die met de wagen naar de binnenstad komen goedkoper maken om snel een boodschap te doen. Op verschillende plaatsen zal je voor 1 euro gedurende 45 minuten kunnen parkeren. Alleen op zondag geldt het nieuwe tarief niet.

Sven Van Haezendonck

De groenkleurige parkeerstroken bestaan in Leuven al langer. Daar mag je op strategische plaatsen in het centrum drie kwartier gratis je wagen achterlaten om snel even een boodschap te doen. Mechelen komt nu met een vergelijkbaar systeem op verschillende plaatsen in de binnenstad. Het vervangt drie bestaande regimes van kortparkeren.

“Het nieuwe systeem van 45 minuten is inclusief het gratis kwartiertje dat we in onze stad al langer geleden invoerden”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit. Let wel: het kortparkeren voor 1 euro geldt van maandag tot en met zaterdag. Op zondagen is op deze parkeerplaatsen het standaardtarief van toepassing (groene zone): dan bedraagt het tarief 1 euro voor een halfuur, 1,80 euro voor 45 minuten en 2,5 euro voor een uur. Dan mag je er maximaal twee uur blijven staan.

Waar komen de parkeerplaatsen?

De nieuwe parkeerplaatsen voor 1 euro komen onder andere in de buurt van de Bruul en de Onze-Lieve-Vrouwestraat: in de Hanswijkstraat aan de schuine parkeerplaatsen op de hoek met de Graaf van Egmontstraat en op de Leermarkt vlak bij de Hazestraat. Je kan ook terecht in de Gebroeders Verhaegenstraat en in de Oude Brusselsestraat.

In het zuiden van de binnenstad komen er zowel in de Hoogstraat aan Ganzendries als op de Korenmarkt parkeerplaatsen waar je 45 minuten mag staan. Zulke parkeerplaatsen komen er ook in de Sint-Katelijnestraat, op de Veemarkt en op het Hoogstratenplein.

De maatregel maakt deel uit van een aangepast reglement voor parkeerretributies dat de meerderheid van de gemeenteraad maandagavond heeft goedgekeurd. Oppositiepartij Vooruit steunde dat, terwijl andere oppositiepartijen zich onthielden of tegenstemden. (svh)

LEES OOK. Dijlestad gaat door met gratis bootshuttle vanaf Keerdok: ‘Hij is zeer enthousiast onthaald”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen