De leerlingen trekken de straat op om te ondervinden hoe het is om onderweg veel hinder te ondervinden van allerlei obstakels.© Hans Otten

Leerlingen ondervinden beperkte mobiliteit aan den lijve

Herentals -

Tientallen leerlingen uit het eerste middelbaar trokken dinsdagochtend het Herentalse centrum in als rolstoelgebruiker, slechtziende of met krukken. Zo leven ze zich in de situatie van mensen met een beperking in.

Hans Otten

In samenwerking met de vereniging Ondersteuning van Personen met een Handicap (OPH) en het Herentalse stadsbestuur organiseerde de scholengemeenschap kOsh dinsdag voor de leerlingen uit het eerste jaar op de campus Ieperstraat een ongewone sensibiliseringscampagne. Enkele uren lang kregen ze een van de hulpmiddelen mee die personen met een bepaalde fysieke beperking nodig hebben om zich dagelijks te kunnen verplaatsen.

Daarmee legden ze een parcours af door het stadscentrum: geblinddoekt met een blindengeleidestok, met een rollator of krukken en in een rolstoel. Daarnaast was er ook een behendigheidsparcours opgesteld voor rolstoelen. Ook leerden ze het spel boccia aan, dat vooral beoefend wordt door mensen in een rolstoel.

Ook een indoor hindernissen- en behendigheidsparcours behoorde tot de campagnedag.© Hans Otten

Hindernissen

Het doel is de jongeren aan den lijve te laten ondervinden hoe het is om met een beperking door het leven te gaan. Daarvoor was een goed moment uitgekozen, want de vuilniswagens voor de papierophaling waren net gepasseerd en de voetpaden stonden vol gele containers. Daarnaast zorgen de arbeiders van Fiberklaar ook voor de nodige hindernissen. Na afloop van hun avontuur moeten de jongeren een evaluatieformulier invullen.

“Jullie bevindingen over wat jullie onderweg allemaal tegenkomen, nemen we mee in ons beleid voor onder andere de vernieuwing van de stoepen”, zegden schepenen van Welzijn Bart Michiels (CD&V) en van Openbare Werken Pascal Van Nueten (N-VA) bij de start van de campagnedag.

© Hans Otten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals