© BELGA

Acht jaar celstraf voor kidnappers die pink van slachtoffer probeerden afsnijden

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft twee mannen uit Berchem en Mortsel veroordeeld tot acht jaar celstraf wegens ontvoering en foltering. Het duo gijzelde bijna drie jaar geleden een Antwerpenaar en probeerden zijn pink af te snijden.

De gijzeling waarvan sprake dateert van de nacht van 8 op 9 april 2020. De vriendin van restauranthouder V.I. (38) uit Antwerpen belde de politie omdat haar partner zou zijn ontvoerd. Het slachtoffer had haar daarvan zelf op de hoogte gebracht aan de telefoon, toen hij de kans kreeg om te bellen.

De kidnappers lieten de man vrij, maar hij werd tijdens zijn gevangenschap wel zwaar mishandeld. Hij werd in het ziekenhuis opgenomen, omdat de kidnappers hadden geprobeerd om zijn pink te amputeren. “Mijn cliënt leeft nog steeds in angst. Ze hebben hem meegenomen naar een appartement in Berchem dat ingericht was als een martelkamer met een snijplank, messen, een hamer...”, vertelde advocate Sanne De Clerck tijdens de behandeling van de zaak. “Eerst werd in zijn pink gesneden met een lichte wonde als gevolg. Dan staken ze een handdoek in zijn mond, werd het mes op zijn rechterpink gezet en werd er met een hamer op geslagen.”

De ontvoering had alle kenmerken van een gijzeling in het drugsmilieu, maar in dit verhaal bleek een soort oplichting aan de basis te liggen van de feiten. Het slachtoffer had geld geleend en was vervolgens opgelicht tijdens een klassieke wisseltruc, waarbij hij zijn geld had ingeruild voor vals geld. Toen het slachtoffer duidelijk maakte dat hij de geleende 100.000 euro niet kon terugbetalen omdat hij was opgelicht, werd hij meegenomen. Hij werd geslagen en verloor het bewustzijn. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten, met de boodschap 100.000 euro te betalen of zijn gezin zou worden vermoord.

Beklaagden Ridha B.T. en Soufiane H. ontkenden tijdens de behandeling van de zaak dat ze het slachtoffer hadden ontvoerd en mishandeld en vroegen de vrijspraak. De rechtbank acht hun schuld bewezen en legt hen beiden een straf van acht jaar op. De rechtbank beveelt ook hun onmiddellijke aanhouding. (vdaa)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Antwerpen