© ATV

Moslimextremisten hadden vergevorderde plannen voor aanslagen in ons land: acht arrestaties, ook huiszoekingen in Antwerpen

De federale gerechtelijke politie van Antwerpen en van Brussel hebben in totaal acht huiszoekingen uitgevoerd in het kader van mogelijke terroristische aanslagen in ons land. Verschillenden werden opgepakt. Dat laat het federaal parket weten in een persbericht.

In het kader van een onderzoek van het federaal parket heeft de federale gerechtelijke politie van Antwerpen maandagavond vijf huiszoekingen uitgevoerd, in Merksem, Borgerhout, Deurne, Sint-Jans-Molenbeek en Eupen.

Vijf personen werden van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen of ze bij hem worden voorgeleid en of ze onder aanhoudingsmandaat worden geplaatst. Minstens twee van de betrokkenen worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen om een terroristische aanslag te plegen in België. Het doelwit van de aanslag was nog niet bepaald.

Niettemin waren de plannen voor de aanslag vrij gevorderd. In terreurdossiers komt het gerecht gewoonlijk vrij snel tussen om elk risico in de kiem te smoren, maar in dit dossier zouden de plannen volgens de woordvoerder van het federaal parket “redelijk concreet” zijn geweest.

In een ander onderzoek heeft de federale gerechtelijke politie van Brussel drie huiszoekingen uitgevoerd in Zaventem, Sint-Jans-Molenbeek en Schaarbeek. In dat dossier werden ook drie personen opgepakt en meegenomen voor verhoor. Ook zij worden ervan verdacht voorbereidingen te hebben getroffen voor een terroristische aanslag. Ook hier zal de onderzoeksrechter later beslissen of ze worden voorgeleid of onder aanhoudingsmandaat worden geplaatst.

De dreiging in beide dossiers situeert zich in moslimextremistische hoek. Na de huiszoekingen en arrestaties volgen nu verhoren van de opgepakte personen om verder uit te klaren wie welke rol had in het netwerk.

Snelle radicalisering

Daarbij wordt onder meer onderzocht wie de mogelijke uitvoerders heeft beïnvloed, en hoe dat is gebeurd. In het Antwerpse dossier is bijvoorbeeld sprake van twee jonge uitvoerders, de drie andere gearresteerden zijn personen met wie ze in contact stonden.

“We zien meer en meer dat jonge mensen in korte tijd radicaliseren”, klinkt het bij het federaal parket. “Soms gebeurt dat in slechts enkele weken tijd. Dat maakt het moeilijker om er zicht op te krijgen, waardoor er in een ander stadium wordt ingegrepen. Er wordt nog volop onderzocht hoe de verhoudingen tussen deze personen er precies uitzien.”

“Er zijn links tussen beide dossiers maar het verdere onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre beide groepen met elkaar verweven waren”, meldt het parket nog. Voorlopig zou er wel geen sprake van zijn dat de verdachten een gecoördineerde aanslag op meerdere locaties planden.

Het OCAD, het orgaan voor de analyse van de terreurdreiging, houdt het algemene dreigingsniveau op twee. “De diensten hebben alles onder controle.”

 (jvt, vhn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER