De gemeente rekent op subsidies voor de verbouwing van de voormalige discotheek Reflex.© Marc Peeters

Gemeente Westerlo hoopt op 500.000 euro subsidies voor verbouwing discotheek Reflex: “Dit mogen we niet laten liggen”

Westerlo -

De gemeenteraad van Westerlo heeft maandagavond een intentieverklaring goedgekeurd om met de vzw Vlamo – een organisatie die instrumentale amateurmuziek ondersteunt – een partnerschap aan te gaan rond de geplande renovatie van de voormalige discotheek Reflex. De gemeente hoopt op deze manier tot 500.000 euro Vlaamse subsidies binnen te halen. Op één tegenstem na heeft de oppositie zich bij de stemming onthouden omdat de geplande deal nog te veel onduidelijkheden bevat.

Marc Peeters

Het dossier werd niet door het schepencollege op de gemeenteraad gebracht, maar door raadslid Winny Van Calster, fractieleider voor CD&V. Dit met een praktische reden. De subsidieaanvraag moet immers voor 1 april de deur uit en de agenda van de raadszitting, samengesteld door het schepencollege, lag al vast. De haast in het dossier zorgde alvast voor argwaan bij de oppositie.

“Het is de bedoeling om in te gaan op de subsidieoproep van de Vlaamse regering rond sectorale investeringssubsidies aan cultuur- en jeugdinfrastructuur met bovenlokaal belang”, legt schepen Filip Verrrezen (CD&V) uit. Voor de gemeente Westerlo kan die voor een project als de Reflex oplopen tot een half miljoen euro. De aanvraag moet wel ingediend worden samen met een partner die nadien een vorm van beschikkingsrecht verwerft in het complex.

Daarbij kwam de vzw Vlamo in beeld. Dat is de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie die de instrumentale amateurmuziek in Vlaanderen ondersteunt, stimuleert en promoot. Het provinciale steunpunt van deze vereniging is overigens gevestigd in het gemeentehuis van Westerlo. “Als we via deze constructie een belangrijke som kunnen binnenhalen, is dat een opportuniteit die we niet mogen laten liggen”, klinkt het bij CD&V.

De Reflex blijft de gemoederen beroeren.© Marc Peeters

Burgemeester en schepenen geven toe dat de deal nog niet tot in de details geregeld is. “Vandaar dat we vandaag spreken over een intentieverklaring, maar we willen voor 1 april wel een aanvraagdossier voor het bekomen van de subsidie afleveren”, zegt burgemeester Guy Van Hirtum (CD&V). “Alle informatie die we in de aanvraag opnemen zullen we ook delen met de oppositie.”

Transparantie

Want daar knelt het schoentje. “Over de praktische inrichting van de nieuwe Reflex, het soort activiteiten dat er gaat plaatsvinden en hoeveel activiteiten was transparantie beloofd”, weet Frans De Cock (Open & Positief Westerlo). “Na de informatieavond hebben we als raadsleden niet veel meer van gehoord, de buurtbewoners evenmin.”

“Wat houdt dat beschikkingsrecht precies in? Hoeveel activiteiten gaan erbij komen? Wij weten het niet. Als ze voor 1 april een volwaardig aanvraagdossier willen indienen moeten ze over gedetailleerde plannen en dergelijke beschikken waarover ze ons vandaag nog niets willen zeggen, want we gaan ervan uit dat die plannen er zijn. Dat is geen manier van werken.”

Ook Flor Celen (Onafhankelijk) en Bert Wellens (N-VA) onderstreepten dat ze absoluut niet tegen subsidies zijn, maar dat ze graag vooraf weten wat ze beslissen en dat vooral de buren recht hebben op duidelijkheid.

Parochiezaal

Schepen Verrezen probeerde de ongerustheid weg te nemen. “Ik kan vandaag herhalen dat de gemeente het gebouw blijft beheren en dat de activiteiten die er zullen plaatsvinden vergelijkbaar zijn met die in een gewone parochiezaal.” Schepen Kristof Welters (CD&V) verwees naar het DNA van Vlamo. “Dit is geen organisatie die megafuiven gaat plannen, maar wel amateurmuziek promoot. Die gaan niet voor hinder zorgen.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen