Themabeeld zwerfvuil.© Kim Van Dam

Gemeente stelt extra handhavers aan om zwerfvuil aan te pakken, boetes voor sluikstorten gaan omhoog

Sint-Katelijne-Waver -

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver gaat strenger optreden in de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten. Zo worden er zwerfvuilhandhavers aangesteld en worden de boetes opgetrokken. De gemeente werkt daarvoor samen met OVAM. “Zwerfvuil achterlaten is een bewuste daad en moet niet te zacht aangepakt worden”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Om de problematiek van rondslingerend zwerfvuil aan banden te leggen, stelt de gemeente Sint-Katelijne-Waver zwerfvuilhandhavers aan. Daarvoor gaat de gemeente in zee met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM). “De handhavers beginnen in april”, zegt bevoegd schepen Bart De Boeck (N-VA). “Ze kunnen 24u op 24u en zeven dagen op zeven patrouilleren. Als ze iemand betrappen, schrijven ze meteen een GAS-boete uit. Het bedrag hiervan kan oplopen tot 350 euro. Er wordt niet eerst gewaarschuwd.”

Niet alleen het achterlaten van zwerfafval is verboden, de handhavers kunnen ook op andere zaken toezien. “Zo moet je hondenpoepzakjes op zak hebben wanneer je met je hond op wandel bent en is ook het weggooien van een sigarettenpeuk of het storten van huisvuil in een openbare vuilnisbak strafbaar”, aldus De Boeck. “We gaan ook harder optreden tegen sluikstorten aan glasbollen en kledingcontainers. Daarvoor werken we samen met Ivarem. Ook voor deze actie komen er extra controleurs.”

Kosten recupereren bij vervuiler

“Het achterlaten van zwerfvuil en sluikstort is een bewuste daad”, klinkt het. “De vervuilers proberen de maatschappij op te zadelen met hun rommel en overlast. Wanneer we sensibiliseren, handhaven en uiteindelijk toch moeten verbaliseren, moeten we dan ook niet te zacht optreden. In het belang van een propere gemeente proberen we minstens een deel van de opruimkosten te recupereren bij de vervuilers. Daarom zullen we de boetes voor sluikstorten binnenkort optrekken. Sluikstorters die betrapt worden, betalen nu 125 euro boete en 125 euro opruimkosten.” (svds)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners