De leerlingen die jarig waren in februari en maart mochten als eerste in de vernieuwde speeltuin.© Marc Wouters

Basisschool 3Hoek bouwt aan groene speelplaats: “We zoeken nog plaats voor sportveldjes en een eetbarbos”

Ekeren -

De GO! basisschool 3Hoek heeft jarenlang een betonnen speelplaats gehad. In samenwerking met Wildebras Speelnatuur en het EcoHuis koos de 3Hoek ervoor om samen de speelplaats te vergroenen. “Er werd gekozen voor een avontuurlijke groene speelruimte van meer dan 100m² in het hartje van Ekeren”, zegt directeur Joost Van der Hallen.

Directeur Joost Van der Hallen, Ronny Kruyniers (midden), voorzitter van de schoolraad en Luc Verschueren (links), preventieadviseur van de scholengroep in de groene speeltuin.© Marc Wouters

Vroeger werden al pogingen gedaan om de speelomgeving leuker en aangenamer te maken. Er kwam een mooi houten speelkasteel en zelfs een mini- kinderboerderij. “Het speelkasteel heeft zijn beste tijd gehad. Met het volledige schoolteam werd gekozen om een radicale omslag te maken.”, zegt Van der Hallen. “Er werd gekozen voor een groene speelplaats naar het voorbeeld van andere scholen.” 

De leerlingen hielpen bij het ‘tegelwippen’. De oude tegels werden herbruikt voor muurtjes en een buitenklas.© rr

Studies tonen aan dat een groene en avontuurlijke speelplaats het stressniveau bij de kinderen verlaagt en het zich goed voelen verhoogt. “Deze twee factoren beïnvloeden het leren op een positieve manier. We willen een warme school zijn waar elk kind zijn plaats heeft en zijn ei kwijt kan”, zegt de directeur. Daarnaast wil 3Hoek met de nieuwe infrastructuur een antwoord bieden op de verstedelijking ook in Ekeren. “Buitenspelen is voor onze leerlingen niet altijd zo evident. Deze speelplaats heeft hen de mogelijkheid om te ravotten, kampen bouwen en te experimenteren met water.”

“In een volgende fase wil de school een nieuwe plaats voor de sportveldjes en eventueel komt er een eetbaar bos. Op die manier willen we onze leerlingen alle kansen geven op ontspanning tussen de lessen door“, besluit de directeur.  (mawo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners