Vrijwilligers Jeroen, Marc, Kristel, Sonja, Cas, voorzitter Jos Geysels en coördinator Chris Dielis van T’ANtWOORD zijn trots op wat ze de voorbije twee jaar met de Rap op Stapkantoren bereikt hebben.© BERT DE DEKEN

Bijna 500 boekingen na 2 jaar Rap op Stap: “Vakantie lijkt luxe maar is basisrecht”

Turnhout -

Een op vijf Belgen kan omwille van uiteenlopende redenen niet op vakantie. Om dat cijfer omlaag te halen, lanceerde armoedeorganisatie T’ANtWOORD twee jaar geleden Rap op Stapkantoren. Die formule lijkt aan te slaan.

Wouter Adriaensen

T’ANtWOORD bood al voor 2021 hulp bij het vinden van kwaliteitsvolle en betaalbare vakanties, daguitstappen en cultuur- en sportactiviteiten. Met een eerste Rap op Stapkantoor werd die werking zichtbaarder gemaakt. “Ondertussen zijn er ook kantoren in de bibliotheek, het toerismekantoor en Villa Mescolanza, het ontmoetingshuis voor mensen met een migratieachtergrond”, zegt coördinator Chris Dielis. “In een beurtrol zijn er elke week twee kantoren open.”

Rap op Stap is een vrijetijds- en reisbemiddelingskantoor voor iedereen met een beperkt budget. Medewerkers en vrijwilligers van T’ANtWOORD ondersteunen mensen die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming bij het zoeken, vinden en boeken van een vakantie, daguitstap of vrijetijdsactiviteit. “Vakantie lijkt een luxe maar is een basisrecht”, vindt vrijwilliger Cas. “Mensen in armoede stellen hun vakantie of uitstap vaak uit. Maar af en toe is het nodig om even weg te zijn en de batterijen op te laden.”

Mooi lokaal aanbod

De Rap op Stapkantoren helpen mensen in armoede met het overwinnen van zowel financiële als praktische drempels. De vrijwilligers ondersteunen bijvoorbeeld bij het zoeken naar geschikt vervoer en het samenstellen van een budget. Kleinere prijzen kunnen ze aanbieden dankzij de tussenkomst van de aanbieders en de Vlaamse overheid. “Als het dan nog te duur is, hebben we ook een heel mooi lokaal aanbod”, zegt Cas.

Zo werden de voorbije twee jaar 135 meerdaagse vakanties en 328 daguitstappen geboekt in de Rap op Stapkantoren. Het aantal mensen dat genot van die ontspanning is een veelvoud daarvan. “We zijn tevreden met die cijfers en zien dat ze nog groeien”, aldus Chris Dielis. “We hebben nog marge, onze stad telt ongeveer 8.500 inwoners die rechts hebben op een verhoogde tegemoetkoming en dus op ondersteuning bij het zoeken naar vakantiemogelijkheden.”

© BERT DE DEKEN

www.rapopstapturnhout.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners