© REUTERS

Netanyahu zet omstreden justitiehervorming op pauze: “We moeten burgeroorlog vermijden”

Na weken van massaprotesten in Israël heeft regeringsleider Benjamin Netanyahu maandag een tijdelijke stop aangekondigd op de omstreden justitiehervormingen. “Ik heb besloten om een tweede en derde lezing van deze sessie op te schorten”, vertelde Netanyahu in Jeruzalem. Het wetsvoorstel zal dus ten vroegste eind april in het parlement in stemming worden gebracht.

gjsBron: BELGA

“Er is een extremistische minderheid die ons land probeert te verdelen”, zei Netanyahu tijdens de toespraak in het parlement. “Ik ben niet klaar om ons land te verdelen. Ik ga elke steen omdraaien om een oplossing te vinden. We staan op een heel gevaarlijk kruispunt. Door deze crisis moeten we verantwoordelijk handelen. We moeten een burgeroorlog vermijden.”

Hij gaat zijn tijd nemen voor bijkomende dialoog, zei de premier nog. “We gaan de tweede en derde lezing uitstellen tot de volgende parlementaire sessie.” Dat is begin mei. “Dat uitstel komt voort uit de wil om een brede consensus te vinden.” Eerder op maandag zei minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir dat hij en de premier overeen waren gekomen om de hervormingen uit te stellen.

Tegen de geplande hervorming was fel protest ontstaan in Israël. Netanyahu wil dat het parlement beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid kan terugdraaien, maar tegenstanders in Israël zien daarin het begin van een dictatuur. De vraag is nu of het uitstel voldoende is om de lont uit het kruitvat te halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER