Themabeeld.© AFP

Asielzoeker blijkt IS-strijder te zijn: 38-jarige man opgepakt in Willebroek voor oorlogsmisdaden in Syrië

Willebroek -

Een 38-jarige Syriër die in Willebroek woont, is vorige week opgepakt en aangehouden. De man wordt er volgens het federaal parket van verdacht oorlogsmisdaden te hebben begaan als IS-strijder in zijn thuisland. In 2015 kwam hij als vluchteling aan in ons land en kreeg hier ook politiek asiel. Een ngo verzamelde het bewijs van zijn oorlogsmisdaden.

Stijn Van de Sande

Toen terreurorganisatie Islamitische Staat in 2015 steeds meer voet aan grond kreeg in Syrië en Irak, sloegen vele duizenden mensen op de vlucht. Een groot deel van die vluchtelingen kwam in Europa terecht, waaronder in België. In die vluchtelingenstroom richting ons land bevond zich ook een nu 38-jarige man. Hij vroeg politiek asiel aan en kreeg dat ook. Sindsdien woonde hij met zijn gezin in Willebroek.

Maar inmiddels werd de asielzoeker ontmaskerd als IS-strijder. Dat gebeurde door de internationale mensenrechten-ngo Commission for International Justice and Accountability (CIJA). “Vorige week dinsdag werd hij opgepakt. Dat gebeurde na internationale samenwerking”, zegt federaal magistraat Eric Van Der Sypt. “Vrijdag verscheen hij voor de raadkamer in Mechelen, die zijn aanhouding bevestigde. De man wordt verdacht van oorlogsmisdaden en betrokkenheid bij een terroristische organisatie. In België hebben we geen weet van strafbare feiten.”

Executies

De man zou volgens CIJA aanwezig zijn geweest bij de executie van verschillende bewoners van de Syrische stad Al Sawwanah. Het zou gaan om mensen die weigerden trouw te zweren aan Islamitische Staat nadat de terreurorganisatie de stad vlak bij Palmyra veroverde. Het is nog niet duidelijk of de 38-jarige man uit Willebroek ook effectief mensen heeft gedood, maar CIJA zou intussen heel wat bewijsmateriaal hebben verzameld van zijn aanwezigheid bij de executies.

In Duitsland en Nederland werden in totaal al drie IS-strijders veroordeeld dankzij de hulp van CIJA. De dertiger die dinsdag opgepakt werd, riskeert voor het hof van assisen te moeten verschijnen. Daar kan hij veroordeeld worden tot een levenslange gevangenisstraf.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen