© ATV

Gin 1923: Gebrouwen in Westmalle, gestookt in Sint-Lenaarts en geserveerd en te koop in Café Trappisten ter ere van eeuwfeest, met de zegen van Broeder Benedict

Westmalle -

Voor de ultra’s klinkt het een beetje als heiligschennis om het honderdjarig bestaan van Café Trappisten te vieren met een… gin. Omdat het een geestrijke drank op basis van de Westmalle Tripel is, vond het distillaat genade in de ogen van broeder Benedict van de abdij der Trappisten. Hij krijgt deze week fles 496, het huisnummer van de abdij, overhandigd van de 1.923 flessen die in totaal werden afgevuld. Je moet er snel bij zijn, want de gin ‘1923’ is nú al een collector’s item.

Kristin Matthyssen

1923: dat is het jaartal dat de monniken Café Trappisten openden in de vroegere herberg-kruidenierszaak Ten Halve halverwege op de rijksweg tussen Antwerpen en Turnhout, tegenover de dreef naar de Abdij der Trappisten. Normaal kom je naar Café Trappisten om trappistenbier van Westmalle te drinken. Maar zeker de jongere klanten vragen wel eens wijn en gin. Wijn had ook gekund, want vroeger hadden de monniken een eigen wijngaard, getuige de Wijngaardstraat in Westmalle.

Brouwmeester Jan Adriaensens, die deze week met pensioen gaat, weet uit ervaring dat de Westmalse bieren zich lenen voor een kwalitatieve spirit. “We hebben vroeger dertig jaar geleden onder broeder Thomas ook wel eens wat restjes uitgestookt in het labo, en later bij de opstart van de nieuwe brouwzaal lieten we extern eens wat Tripel uitstoken, voor de lol. De monniken gingen akkoord met een eenmalige jubileumbatch gin, omdat ze overtuigd zijn van de kwaliteit”, zegt Jan Adriaensens.

De jubileumgin 1923 van Café Trappisten in Westmalle. Nu al een verzamelaarsobject.© Smolders/drukkerij Dirix

Nancy en Johan Willekens, zaakvoerders van Café Trappisten, namen Thomas Cuyvers van Sterkstokers uit Sint-Lenaarts onder de arm. Hij had in de coronaperiode al eens overschotten Dubbel uitgestookt tot een bierbrand – een distillaat van bier – zeg maar een spirit zoals whisky, met een extra biersmaak.

Verse hopbloemen

“Voor de gin heb ik met Tripel gewerkt”, zegt Thomas. “Hét geheim van de gin 1923 zijn de verse aromatische hopbloemen waar de brouwerij der Trappisten ook mee werkt. Zij zorgen voor de fruitige smaak. Bij het serveren wordt wat gedroogde banaan en jeneverbes aan het glas toegevoegd. Je proeft echt de Tripel door de gin door”, zegt Thomas.

De twee versies van de speelkaarten.© kma

De gin 1923 is gebotteld in flessen van 70 centiliter, met een chique reliëfetiket ontworpen door Raf De Laet van drukkerij Dirix uit Ekeren. De gele kleur van het logo verwijst naar de Westmalle Tripel, net als de drie gele strepen op de zijkant. Aan de achterkant staat een foto van het eerste Café Trappisten dat je door de glazen fles kan zien.

Je kan een glas komen drinken in Café Trappisten voor 13,5 euro. Of nog liever, een fles kopen (45 euro), genummerd van 1 tot en met 1923. Snel zijn, want de verzamelaars vlassen al volop op de collector’s items.

© kma

Tegen Moederdag 15 augustus komt er nog een moutige elixir op basis van Westmalle Dubbel, ook op 1923 exemplaren. De Tripel en Dubbel worden in het najaar nog verenigd in een bierbrand, ook weer in een oplage van 1923, allemaal door Sterkstokers.

De glazen zijn ook heel mooi.© kma

Intussen zijn er in Café Trappisten ook 500 jubileumglazen ter ere van het eeuwfeest en luxe-speelkaarten in Trappistthema te koop. Beide items kosten 12 euro per stuk.

“Geen flauw idee wanneer de gin uitverkocht zal zijn”, zegt Nancy. “Maar het gaat hard.”

Geproefd en goedgekeurd.© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV