Rond de nieuwbouw van het internaat worden waardevolle bestaande bomen bewust ontzien, maar op de speelruimte komen ook nieuwe bomen.© A33 Architecten

Minister Crevits trekt één miljoen euro uit voor internaat MPI Zonnebos: warme thuis voor 88 internen met beperking

‘s-Gravenwezel -

Tegen mei moet het nieuwe internaat van MPI Zonebos, van de Invento Scholengroep van het Gemeenschapsonderwijs, klaar zijn. Dat 88 internen met een beperking er een nieuwe comfortabele warme thuis met aangepaste begeleiding zullen vinden, is mede te danken aan minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), die nu met 1,1 miljoen euro over de brug komt.

Jan Auman

In Vlaanderen verblijven meer dan 500 leerlingen van het GO-onderwijs in een MPI. De internaten ervan worden voortaan niet langer door het departement Onderwijs, maar door Welzijn beheerd. Voor Antwerpen gaat het om Zonnebos aan de Moerstraat in ’s-Gravenwezel.

Vlaams minister Crevits komt met extra steun voor MPI’s met internaten voor kinderen met bijzondere zorgnoden.© Marc Gysens

“Door de transitie naar Welzijn kunnen deze internaten vanaf nu veel sterker inzetten op zorg op maat voor alle kinderen die er verblijven. Er zal meer ruimte zijn voor sport en spel, begeleiding van trauma, training in functie van een specifieke handicap, therapie en zorg voor mentaal welzijn”, aldus Vlaams minister Hilde Crevits.

De volledige subsidie voor alle IPO’s of MPI’s bedraagt 6,4 miljoen euro, een bedrag dat de voorzieningen nog dit schooljaar kunnen inzetten. Met deze eerste subsidie wil Crevits de internaten de mogelijkheid aanbieden om een ruimere werking aan te bieden dan wat nu mogelijk is binnen hun internaatswerking.

Nieuwbouw

“Dat is uitstekend nieuws”, reageert Marc Van Sande, beheerder van internaat Zonnebos. “We kunnen alle centen gebruiken nu we een nieuw internaat aan het bouwen zijn. In mei hopen we het te kunnen opleveren. De ingebruikneming is voorzien in september.”

De internen zitten nu nog verspreid over drie campussen. Naast de groep in het verouderd internaat in ’s-Gravenwezel, vangt Zonnebos ook kinderen op in kamers naast het Atheneum van Schilde en in kamers die Invento huurt van Bielebaele in Brasschaat, bij Sportoase Elshout. “We zullen onze drie verschillende internaten samenbrengen in één nieuwe voorziening op Zonnebos”, aldus Van Sande.

De werf van het nieuwe internaat in opbouw vandaag.© RR

Het nieuwe internaat zal 98 kamers tellen. 88 zijn bestemd voor kinderen en tien voor hun opvoeders. De gebouwen zijn ingedeeld in zeven autonome kleinschalige leefgroepen die los van elkaar een huiselijke sfeer creëren. Elke leefgroep beschikt over zijn eigen leefruimte, keuken, toiletten, doucheruimtes,...

Ademruimte

“Dit internaat zal onze kinderen naast privacy, geborgenheid en relatief comfort ook letterlijk ademruimte bieden”, kondigt Marc Van Sande aan. “We doen er alles aan opdat jongeren zich hier thuis zouden voelen, kunnen spelen en inspiratie vinden zodat ze kunnen opgroeien tot zelfstandige mensen met een ecologisch bewustzijn.”

Naast het MPI wordt in de projectzone een parking voor negentien auto’s, één bestelwagen en een schoolbus voorzien. 

Een impressie van het nieuwe internaat, zoals dat intussen al ver gevorderd is..© A33 Architecten

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners