Julie en Lars tonen wat ze leerden over het klimaat. — © BERT DE DEKEN
Kempense leerlingen maken hun school energiezuiniger dankzij Energy Challenges
Hoe kunnen we energie besparen op school? Met deze uitdaging gingen de leerlingen uit het vijfde studiejaar van de Meerhoutse basisschool De Duizendpoot de voorbije maanden aan de slag onder de noemer van Energy Challenges.
“Meer dan driehonderd Kempense leerlingen uit tien scholen gingen dit schooljaar aan de slag met Energy Challenges”, meldt Nikita Geerts van IOK, dat de coördinatie verzorgde. Die Energy Challenges dagen leerlingen uit om zelf actie te ondernemen om energie te besparen op hun school. Het feit dat leeftijdsgenoten in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië exact hetzelfde aan het doen waren, sprak de leerlingen duidelijk aan.”
Nikita Geerts (IOK) en Marieke Tijskens (Good Planet) steunden de scholen tijdens de Energy Challenges. — © BERT DE DEKEN
De scholen konden niet alleen rekenen op steun van IOK, maar ook van Good Planet. “Van oktober tot maart verzorgden we vijf workshops op school waarmee de leerlingen aan de slag konden gaan”, verklaart Marieke Tijskens. “Eerst informeerden we hen over de problematiek. Door middel van onderzoekend leren, werkten de leerlingen verder aan verschillende thema’s om tenslotte zelf actie te ondernemen.”
Juf Lies Cuypers schrok van enkele bevindingen. — © BERT DE DEKEN
Energieverantwoordelijken
“In onze school stonden we toch wel voor verrassingen”, verklapt juf Lies Cuypers. “Onze nieuwbouw is energiezuinig, maar het vijfde en zesde leerjaar krijgen nog les in het oude gebouw. Daar waren onze vaststellingen best indrukwekkend. Door een thermometer te plaatsen in de klas ontdekten we bijvoorbeeld dat het in het midden van de klas tien graden warmer was dan aan het raam. Vooral dat verlies aan warmte was dus een groot werkpunt, net als het verbruik van alle toestellen in sluimerstand. Om de kinderen uit de andere leerjaren ook warm te maken voor het project werden energieverantwoordelijken aangeduid en alle acties werden eerlijk gezegd goed opgevolgd.”
Stacey, Fien en Renée leerden heel veel bij tijdens de Energy Challenges. — © BERT DE DEKEN
“Ik vond het vooral heel leuk dat we veel bijleerden over het klimaat”, vertelt Fien. “Ook het voorbereiden van onze klimaatmars, de fietstocht naar VITO in Mol en het meten van de toestellen met de energiemeter waren zeer interessant. Op de ‘ik trek het mij aan’-dag hebben we de kleine kinderen geleerd dat ze voor het klimaat moeten zorgen.”
Iedere klas uit het vijfde leerjaar ontwierp ook een logo. — © BERT DE DEKEN
“We hebben dit schooljaar echt al veel veranderd”, vult Stacey aan. “Om energie te besparen schakelen we het licht, de computer en het bord uit wanneer die niet gebruikt worden. We hebben ook de leerlingen van het zesde gemotiveerd om aandacht te besteden aan het klimaat en we hadden een gesprek met de directeur. Tijdens dat gesprek deden we enkele voorstellen. Zo hebben we afgesproken dat wanneer de school nieuwe toestellen koopt, die allemaal energiezuiniger zullen zijn.”
Nel en Schameja tonen het verbruik aan de hand van een energiemeter. — © BERT DE DEKEN
Kleine beetjes
“Met de Climate Challenges hebben we ook tips uitgewerkt voor onze medeleerlingen en natuurlijk passen we die zelf ook toe”, weet Renée. “Het is niet altijd gemakkelijk om iets te veranderen aan het gedrag, maar als iedereen er op let, gaat dat zeker lukken. De belangrijkste tips zijn het uitschakelen van het licht, de verwarming en het bord wanneer je niet in de kamer of de klas bent. Een extra trui aandoen is ook belangrijk om energie te besparen, net als korter douchen thuis.”
Luc Luyten en An De Winter leerden vooral om toestellen volledig uit te zetten in plaats van in slaapstand te laten staan. — © BERT DE DEKEN
De ouders en grootouders luisterden maandag geboeid naar de uitleg van de leerlingen. “We hebben toch al wat geleerd”, geven Luc Luyten en An De Winter toe. “In sluimerstand verbruikt een laptop blijkbaar 45 Watt, dus voortaan trekken we de stekker uit. Als je al die kleine beetjes optelt, verbruiken al die apparaten in slaapstand best veel elektriciteit. Sinds het klimaat zo nadrukkelijk besproken wordt op school, wordt er thuis sneller een trui aangetrokken in plaats van de verwarming hoger te zetten.”
Hoofdpunten
Björn Soenens over zijn longkanker, en kankervrij zijn: “Ik had het aangekund als dit het einde was geweest, maar ik ga mijn tweede kans met beide handen grijpen”
Antwerpen stuwt filezwaarte in Vlaanderen omhoog: Ring domineert top tien van drukste punten in 2022
De kogel is door de kerk! Remco Evenepoel herbegint in Ronde van Zwitserland: “Perfecte wedstrijd om opnieuw te beginnen”
Thuis-actrice Ann Pira: “Nancy is in alles het tegenovergestelde van wie ik in het echte leven ben”