De Oekraïense vluchtelingen, in de rol van ‘de lichtelingen’, zorgden voor een bijzonder moment. Het hart van Contios ging er van kloppen.© Joris Herregods

Reus Contios blaast tien kaarsjes uit aan het Halfdiep

Kontich -

Met een nieuw vertelspektakel heeft reus Contios aan het Halfdiep in Kontich zijn tiende verjaardag gevierd. De aanwezigen genoten van een klank- en lichtshow met onder meer ‘vossen’, zwaardvechters met lichtzwaarden, dansers, zangers en circusmensen. Leuk detail: reus Contios heeft nu zelfs een heus, kloppend hart gekregen.

Reus Contios en zijn ‘dochter Sterre’ in een feeëriek decor.© JHS

De zes meter hoge Contios, die bestaat uit een feeëriek verlicht houten skelet, gaat al tien jaar in de Kontichse wijken en daarbuiten op stap om mensen te verbinden en inspireren. Net als bij vorige spektakels was ook dit keer weer een belangrijke rol weggelegd voor de lokale gemeenschap met medewerking van onder meer een aantal scholen, turnkring Sparta, en jongerenkoor Dainavimo.

Oekraïense vluchtelingen

Ook de nieuwe gemeenschap van Oekraïense vluchtelingen die in Kontich verblijven, werden erbij betrokken. Met een tiental kregen zij een rol als ‘de lichtelingen’. Zij zongen onder meer een lied in hun taal. Daarnaast waren er ook ‘vossen’ en ‘zwaardvechters’ te zien.

De zwaardvechters, vertolkt door turnkring Sparta, gaan de strijd aan met ‘Sterre’, die werd geboren uit het hart van Contios.© JHS

“In het verhaal zijn er twee werelden; enerzijds reus Contios met zijn achterban, de ‘vossen’, en anderzijds graaf Raaf met zijn ‘zwaardvechters’”, vertelt Bruno Stappaerts, voorzitter van werkgroep Reuzenplan. “Zij gaan de confrontatie aan in de zoektocht naar het urneveld. De locatie, het amfitheater voor zaal het Halfdiep, is dan ook niet toevallig . Ze verwijst naar de Keltische voorgeschiedenis van onze gemeente. Bij opgravingen vonden archeologen naast het Halfdiep een groot urneveld.”

De vossen vertolt door kinderen uit de Kontichse scholen.© JHS

In het verhaal ging Contios op zoek naar de waterput die er zou gestaan hebben. “Zo’n waterput was destijds een plaats die mensen voorzag in hun levensbehoefte, maar ook een plaats van samenkomen en feesten. Dat de geschiedenis zich nu herhaalt met zaal het Halfdiep waar mensen samenkomen om te feesten is de achterliggende gedachte achter het verhaal van de hand van Evi Rossiers”, verduidelijkt Stappaerts.

Tijdens de show konden de aanwezigen een leuk, nieuw detail ontdekken. Reus Contios heeft een heus, kloppend hart gekregen. In het houten skelet fonkelt met rode leds zijn hart. “Op die manier kan hij, wanneer hij het niet kan uitdrukken in woorden, toch zijn gevoelens uiten”, geeft Stappaerts de verbeelding weer.

In een groot slotspektakel mochten beide achterbans met zang, dans en woord nog een keer hun talenten tonen. Ook de Antwerpse circusschool Ell Circo D’ell Fuego droeg daar een steentje toe bij.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners