Johan Vermant, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA): “Het is een oud zeer dat we nog steeds geen toegang hebben tot een aantal databanken die van belang zijn in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit.”© Jan Van der Perre

Stad Antwerpen wil weten wie er werkt bij mogelijk malafide handelszaken: relevant in strijd tegen georganiseerde misdaad

Antwerpen -

De stad Antwerpen wil toegang krijgen tot de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. De informatie over wie waar werkt, kan relevant zijn in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Malafide handelszaken worden door drugsorganisaties gebruikt om crimineel geld wit te wassen.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) over ontwerp bestuurlijke handhaving: “Ik hoopte op een Mercedes, maar dreig een deux chevaux te krijgen”

Het Antwerpse schepencollege richt de vraag naar het federale Informatieveiligheidscomité (IVC). Naast onder meer de politie en de sociale inspectie werkt ook de stad Antwerpen aan de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit en bestuurlijke handhaving. Daarbij is informatievergaring een belangrijke pijler. Als de gemachtigde medewerkers van de stad Antwerpen informatie willen over de tewerkstelling in een verdacht bedrijf, dan moeten ze dat vragen aan de politie of de sociale inspectie.

Geen eenduidig wettelijk kader

“Het zou efficiënter werken zijn als onze medewerkers rechtstreeks toegang zouden krijgen tot de Kruispuntbank Sociale Zekerheid”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Het is een oud zeer dat we nog steeds geen toegang hebben tot een aantal databanken die van belang zijn in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. Er bestaat daarvoor geen eenduidig wettelijk kader. Ook het huidige wetsontwerp Bestuurlijke Handhaving zou ons die mogelijkheid niet rechtstreeks geven. We gaan ervan uit dat er genoeg wettelijke basis is om deze Kruispuntbank te mogen raadplegen. Daarom hebben we tot deze aanvraag besloten.”

Via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid krijgt de stad Antwerpen zicht op wie, waar en wanneer werkt en dit zowel op het niveau van de werknemers als op het niveau van de werkgevers. Deze informatie kan ook aanwijzingen geven van economische uitbuiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen