‘Dagbladhandel’ op Melkmarkt is nachtwinkel: verplichte sluiting van twee weken

Antwerpen -

Dagbladhandel X-Press Shop op de Melkmarkt in Antwerpen moet minstens twee weken gesloten blijven. De zaak functioneerde in werkelijkheid als nachtwinkel, terwijl de zaakvoerder niet beschikte over de correcte vergunningen.

Alexandro Yaramis

De Antwerpse politie stelde na controles vast dat de dagbladhandel op de Melkmarkt dienst deed als nachtwinkel. “Bij geen enkele controle werden kranten aangetroffen. De weinige tijdschriften die er lagen, waren minstens zes maanden oud”, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

In de zaak werden ook geen producten van de Nationale Loterij aangeboden, maar wel voornamelijk drank en voeding. “De uitbater bevestigde dat hij de pas opent vanaf 15u en sluit om 2 of 3u ’s nachts. Hij gaf ook aan vooral ’s nachts open te willen blijven. Dat alles wijst erop dat de zaak niet beschouwd kan worden als dagbladhandel”, stelt Vermant.

Omdat de eigenaar de winkel uitbaat als nachtwinkel zonder te beschikken over de vereiste uitbatingsvergunning, ontwijkt hij volgens de stad reglementair opgelegde controles. “Deze controles zijn nodig om de openbare orde en veiligheid van de werknemers, de klanten en de buurt te kunnen garanderen. Bovendien wordt de eerlijke concurrentie verstoord met nachtwinkels die zich wel aan de geldende regelgeving houden.”

Daarom wordt de winkel een tijdelijke sluiting van minstens twee weken opgelegd, vanaf maandag 27 maart tot en met zondag 9 april. De zaak mag pas opnieuw open als de uitbater kan aantonen dat hij de zaak ofwel uitbaat als dagwinkel en dus de openingsuren aanpast, ofwel de zaak als volwaardige dagbladhandel exploiteert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners