Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.© ID/Lieven Van Assche

Bouwsector steunt Heist-op-den-Berg (en andere gemeenten) in protest tegen bouwbeperkingen: “Prijzen gaan stijgen”

Heist-op-den-Berg -

De gemeente Heist-op-den-Berg krijgt bijval uit de bouwsector voor het protest tegen het nieuwe ruimtelijk beleidsplan dat de provincie Antwerpen voorbereidt. In het plan zouden in de landelijke gebieden van onze provincie zo’n 14.000 hectare onbeschikbaar worden gemaakt voor wonen en dat zal de bouwprijzen alleen maar de hoogte injagen, zo zegt spreekbuis Embuild Vlaanderen.

Bert Provoost

Het lokaal bestuur van Heist-op-den-Berg maakte eerder deze maand een negatief advies over aan de provincie. Het bestuur kan zich niet vinden in het Provinciaal Beleidsplan Ruimte, dat er onder meer voor wil zorgen dat de dorpskernen van Schriek, Heist-Goor en Grootlo niet meer zouden kunnen uitbreiden, ook niet in woonuitbreidingsgebied. “Het zijn de lokale besturen zoals Heist-op-den-Berg die de reikwijdte van de plannen onder de aandacht brengen”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen, een spreekbuis van de bouwsector die 10.000 lidbedrijven vertegenwoordigt.

LEES OOK. Heist zegt fors ‘neen’ tegen plannen van provincie: “Dorpen van Schriek, Heist-Goor en Grootlo zouden niet meer mogen uitbreiden”

“Terwijl het wachten is op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV), kiest de provincie Antwerpen de vlucht vooruit met een provinciaal ruimtelijke beleidsplan. Op een totaal van 56.000 hectare woongebied wordt daarin 14.000 hectare buiten de kernen onbeschikbaar voor wonen gemaakt. Daardoor dooft wonen in landelijk gebied uit. Ook in heel wat dorpskernen mogen er geen woningen bijkomen. In verschillenden bestaande woongebieden gaat het de facto om een woonstop”, klinkt het bij de organisatie.

“Burgers die afkomstig zijn uit die woongebieden dienen in de toekomst overwegend elders, in naburige stedelijke centra, huisvesting te vinden. Of zij dat nu leuk vinden of niet. Niet alleen druisen de provinciale plannen in tegen de Vlaamse principes van ‘wonen in eigen streek’, ook heeft de provincie helemaal geen plan klaar om tijdig kwaliteitsvolle alternatieven te voorzien voor de 100.000 huishoudens die er bijkomen tegen 2050 in de provincie Antwerpen.”

Woonprijzen omhoog

Dat zal volgens Embuild Vlaanderen niet lukken als het beleidsplan doorgedrukt wordt. “Vandaag kan het aanbod de vraag al niet volgen. Zo voorspelt het Federaal Planbureau dat tegen 2050 het aantal huishoudens in het arrondissement Mechelen zal stijgen met 23% en in het arrondissement Turnhout met 15%. De prognose voor het arrondissement Antwerpen bedraagt 7%, maar dat is met bijna 470.000 huishoudens vandaag al veruit het meest dichtbevolkt. Het tegelijk beperken van ruimte voor wonen, jaagt alle woningprijzen de hoogte in. Niet alleen van nieuwbouw”, waarschuwt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen.

Als voorbeeld van landelijke dorpskernen waar uitbreidingsbeperkingen zouden worden opgelegd geeft Embuild Vlaanderen ook nog de voorbeelden van Ravels, Arendonk, Retie, Baarle-Hertog, Merksplas, Lille, Rijkevorsel, Dessel, Meerhout, Laakdal, Herselt, Hulshout, Ranst, Zandhoven, Grobbendonk en Herenthout. “Bovendien brengt dit plan bijkomende administratieve complexiteit en juridische onduidelijkheid met zich mee voor kandidaat-bouwers”, voegt Marc Dillen nog toe.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners