Vrouw (36) beroofde 86-jarige buur van zijn spaarcenten. “Hij moet bij het OCMW aankloppen om rond te komen.”© pvs

Slinkse buurvrouw (36) steelt zuurverdiend spaargeld van tachtiger: “Hij moet nu aankloppen bij het OCMW”

Sint-Niklaas -

De 36-jarige S.S. uit Sint-Niklaas wordt ervan beschuldigd haar bejaarde buur (86) te hebben beroofd van al zijn spaarcenten. Zij riskeert nu een celstraf van vijftien maanden. “Die man is heel zijn leven arbeider geweest en moet nu bij het OCMW aankloppen om rond te komen”, vertelt de advocaat van het slachtoffer.

Pieter Van Hecke

De feiten vonden plaats in het voorjaar van 2021. De 36-jarige S.S. bouwde een vertrouwensband op met haar 86-jarige buurman. Ze was echter niet op zoek naar vriendschap, maar wel naar zijn spaarcenten. “De diefstal was netjes gepland en is stapsgewijs verlopen”, vertelt de advocaat van het slachtoffer.

“Na de dood van zijn vrouw besloot hij alleen te blijven wonen en bouwde na verloop van tijd een vriendschapsband op met S. En ja, toegegeven, hij stak haar al eens een centje toe, omdat hij wist dat ze krap bij kas zat. Maar uiteindelijk ging zij er met zijn hele spaarboek van 47.500 euro van door”, gaat hij verder. “Mijn cliënt moet nu aankloppen bij het OCMW om rond te komen. De beklaagde had zelfs het lef om foto’s te nemen van de buit en hiermee op te scheppen op Facebook.”

Gedrogeerd

S. zag een gemakkelijk prooi in haar bejaarde buurman. Ze schakelde de man zelfs zonder schroom in om voor haar kinderen te zorgen. Zelf gebruikte ze haar kinderen om haar grote slag te slaan. “Ze vroeg aan het slachtoffer om haar dochter ergens te gaan ophalen”, vertelt de procureur. “Ondertussen brak ze binnen in zijn appartement en ging met de som van 47.500 euro cash geld lopen. En dit in aanwezigheid van haar minderjarige zoon. Uit het onderzoek blijkt dat zij meermaals op slinkse wijze geld stal. De oudere man verklaarde dat hij regelmatig suf en moe was in haar aanwezigheid. Hij vermoedt dat zij hem drogeerde, waarna ze hem beroofde.”

De beklaagde had van het slachtoffer ook te goeder trouw toegang gekregen tot zijn bankrekening. Op camerabeelden van bankautomaten is meermaals te zien dat ze grote sommen geld van de spaarrekening van de man afhaalt. Maar zelf ontkent ze de aantijgingen in alle toonaarden, zelfs na confrontatie met de foto’s van de grote som geld. “Hij vroeg mij zelf op alle mogelijke momenten van de dag geld te gaan afhalen. Ik deed dit en gaf het daarna vanzelfsprekend aan hem”, zegt ze.

Geld gevonden

Ze verklaart bovendien dat haar familie werd geterroriseerd door het slachtoffer. “Hij stond om de haverklap aan onze deur en kwam zelfs ongevraagd op ons appartement binnen”, zegt ze. “Wij hebben dan hetzelfde bij hem gedaan.” De 47.500 euro die ze in handen kreeg, was volgens haar ook haar schuld niet. “Mijn zoon heeft dat in het appartement van de man gevonden. Ik wist niet wat ik ermee moest doen.” In plaats van het geld terug te geven, stopte ze het geld in een plastic zak en overhandigde dit aan haar schoonmoeder. “Ik gaf het aan haar om het te bewaren. Iets later kwam ik tot inzicht, maar ze wilde het geld niet teruggeven”, zei S.

De schoonmoeder van S. stond maandag ook voor de rechter in Dendermonde. “Zij wist dat het geld illegaal was en is met elf eerdere veroordelingen ook geen onbesproken blad”, zei de procureur. Zij riskeert een celstraf van acht maanden voor witwaspraktijken. De procureur was vernietigend voor de eerste beklaagde. “Een groot gebrek aan moraliteit”, zei die. Zij riskeert vijftien maanden cel, een boete van 800 euro en verbeurdverklaring van het gestolen geld.

De rechter doet uitspraak op 24 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners