François, Rita en hun vrienden installeren watersystemen in Gambia.© RR

Edegems Plan for Gambia doet water in Afrikaans land stromen: “Altijd al interesse gehad in water”

Edegem -

Een installatie om water te verdelen in een gemeenschappelijke tuin voor vrouwen is de nieuwste realisatie van Plan for Gambia. “We steunen ook kleuterscholen en zorgen voor maandverband in Gambia”, vertelt Edegemnaar François Meersseman.

Filip Spoelders

Na een vakantiereis naar het Afrikaanse Gambia in 2006 beslisten François en zijn vrouw Rita Van Laeken om ontwikkelingsprojecten in het land te steunen. “We vonden het meteen een leuk land. Door ons aan te sluiten bij De Gambiavrienden uit Brasschaat konden we actief gaan helpen”, licht François toe.

Ingenieur

Na een tijdje verlegde hij zijn focus. “Als ingenieur heb ik altijd interesse gehad in water en ik ken iets van waterputten. Ik ondervond dat Gambia veel problemen had en heeft met droogte. Aangezien De Gambiavrienden andere projecten realiseren, begonnen we op ons eigen.”

In 2017 ontstond de vzw Plan for Gambia. “Ieder jaar proberen we een tot twee waterprojecten te realiseren. Op die manier hebben we al een tiental waterputten aangelegd. Het meest recente lag voor de eerste maal ver in het binnenland waar de problemen voor stromend water nog groter zijn.”

Naast waterputten uitwerken, zorgt de Edegemse vereniging ook voor de distributiemethoden voor het water uit de putten. De gemeenschappelijke tuin voor vrouwen in Kau-ur is nu uitgerust met een netwerk van leidingen en een watervoorraad van tienduizend liter. De dompelpompen om het water rond te sturen, worden aangedreven door elektriciteit van zonnepanelen. Met dit project investeerde Plan for Gambia nog eens 11.407 euro in het land.

Maandverband

De vzw doet trouwens meer dan enkel watervoorzieningen uitwerken. “De dames binnen onze werking hebben zich aan twee kleuterscholen verbonden om de leerkrachten lonen te kunnen bieden en om de kinderen eten en schoolmaterialen te geven. Rita heeft zich ondertussen op het probleem van de maandverbanden, of het gebrek er aan, gestort. Wanneer meisjes er hun maandstonden hebben, blijven ze thuis van school. Dit is een probleem voor een groot deel van Afrika.” Door een naaiatelier in te richten en opleidingen te geven, maken de vrouwen er nu wasbaar maandverband voor meisjes en dames.

Plan for Gambia werkt met sponsoring en subsidies, onder andere van de gemeente Edegem. Wie de vzw voor minstens 40 euro steunt, krijgt dit en volgend jaar al zeker een fiscaal attest.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Edegem