Het Beestig Bladerboekje deelt beestig erfgoed met alle Kempenaren.© RLDV

Opwarmen voor Beestige Erfgoeddag met dierenverhalen uit meer dan veertig Kempense gemeenten in gloednieuw Beestig Bladerboekje

Noorderkempen, Voorkempen, Kempen -

Vier Kempense erfgoedcellen trakteren de Kempenaren op een Beestig Bladerboekje. Het is de smaakmaker voor de Beestige Erfgoeddag tijdens het weekend van 21 tot en met 23 april. Het boekje staat bol van Kempense dierenverhalen.

Voor Erfgoeddag 2023 bundelden Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Kempens Karakter en Stuifzand dierenverhalen uit 43 gemeenten in het Beestig Bladerboekje. Met de hulp van de lokale gemeentebesturen, musea, erfgoedliefhebbers en vrijwilligers werden heel wat anekdotes, verhalen en legendes opgezocht. Zo delen ze het beestige erfgoed met alle Kempenaren.

Welk dier heeft een speciale betekenis voor een gemeente? Staat er een dier op het wapenschild of verkregen alle inwoners wel een spotnaam die verwijst naar een dier? Wat is een weerwolf in het Reties dialect? En hoe gaat een kampioenschap hanenkraaien te werk? Kom te weten wat een koe vertelt over de relatie van een echtpaar en hoe je muizen kan verjagen met zand uit Vorst (Laakdal), maar wees gewaarschuwd voor de Vlamper.

Het Beestig Bladerboekje ligt vanaf vandaag in alle Kempense gemeentehuizen en bibliotheken.© RLDV

Françis Deckx uit Turnhout vertelt: “Vele mensen dachten dat de vlamper (ook wel ‘klamper’ genoemd) zich schuil hield in een boerderij langs de dreef van de Heizijde richting het Zwart Water. Daar stond een hoeve van een boer die God noch gebod kende.”

Karel Breugelmans uit Wuustwezel weet dan weer :“Loenhoutse boeren hielden roodbonte koeien en de Wezelse boeren hielden zwartbonte koeien. Ze waren er beiden van overtuigd dat hun koeien de beste waren.”

De illustraties maken het Beestig Bladerboekje ook aantrekkelijk voor tieners.© rr

Vanaf tien jaar

Via kleurrijke vormgeving zijn de erfgoedcellen de oude volksverhalen en historische weetjes aantrekkelijk voor lezers vanaf tien jaar. Leerbedrijf Ocyaan tekent voor de jeugdige illustraties en frisse layout. De studenten van 7 Publiciteit en Illustratie van het Heilig Graf in Turnhout gaven, van oktober tot februari, de brochure vorm.

Het boekje ligt vanaf deze week op de gemeentehuizen, toeristische punten en bibliotheken in Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Berlaar, Brasschaat, Brecht, Dessel, Essen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hoogstraten, Hulshout, Kalmthout, Kasterlee, Laakdal, Lier, Lille, Malle, Meerhout, Merksplas, Mol, Nijlen, Olen, Oud-Turnhout, Putte, Ranst, Ravels, Retie, Rijkevorsel, Schilde, Schoten, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel, Zandhoven en Zoersel. 

(Elke Lamens)

www.erfgoeddagkempen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners