TikTok verboden bij steeds meer overheidsinstanties: hoe kijkt de Antwerpse jeugd nu naar de populaire app?

Antwerpen -

Er heerst aanhoudende controverse rond de populaire app TikTok. Steeds meer overheidsinstanties verbieden de app voor hun medewerkers, door een vermoeden dat ByteDance, het Chinese bedrijf achter TikTok, gevoelige informatie van gebruikers zou doorspelen aan de Chinese overheid. Wij trokken de straat op en vroegen aan Antwerpse jongeren hoe zij nu naar TikTok kijken. “Ik heb niet veel te verbergen, maar ik snap het verbod wel bij mensen met een serieuze job”, zeggen meerdere jongeren.

LSY

Inlichtingendiensten waarschuwen al langer dat de populaire Chinese app onzorgvuldig omspringt met data van gebruikers. Er zijn zelfs vermoedens van spionage. “Op basis van je gebruiksgegevens kunnen socialemediabedrijven persoonlijke data afleiden, zoals je geaardheid, contactpersonen en locaties. Deze informatie verkopen ze door aan adverteerders. Alleen is TikTok ook een Chinees overheidsbedrijf en is het mogelijk dat het die gegevens onder druk doorspeelt aan de Chinese overheid”, legt computerwetenschapper Jeroen Baert uit aan Humo.

Maar wat vindt de Antwerpse jeugd van de eventuele spionage via TikTok?

“Ik weet dat het niet goed is, maar dat maakt mij niet zoveel uit. Omdat ik niet veel te verbergen heb”, zegt Mare (16), die zich niet al te veel zorgen maakt. Radia (20) sluit zich daarbij aan: “Voor mij is dat geen probleem, ik snap wel dat er voor sommige mensen regels zijn. Maar wat kunnen ze bij ons afluisteren? Dat is toch geen nuttige informatie?”

Tiani (18) en Valentine (20).© LSY

Miriam (17) lacht de geruchten over spionage weg: “Ik heb niets te verbergen. Het is niet dat mijn leven zo interessant is. Ik denk niet dat ze iets hebben aan mijn research naar Selena Gomez en Hailey Bieber op TikTok hoor.” Ook Tiani (18) reageert op een lacherige manier en deelt de mening van Miriam: “Voorlopig ben ik nog niet zo interessant, dat ze van mij zouden willen stelen.”

Zeinab (16) gaat nog een stapje verder, zij gelooft de vermoedens van spionage door de populaire Chinese app niet echt. “Ik vind het een beetje gelijkaardig aan mensen die zeggen: ‘Achter je laptopamera zit een FBI-agent, die naar jou kijkt.’ Ik weet dat dat niet zo is en ik denk een beetje hetzelfde over deze TikTok-situatie.”

Het TikTok-verbod

Voorlopig zijn er geen concrete bewijzen voor spionage via TikTok. Toch besloten onder andere de VS en het Europees Parlement de app uit voorzorg te verbieden voor hun medewerkers, en ook in onze provincie volgden enkele gemeenten hun voorbeeld. Opvallend daarbij is dat het verbod alleen geldt voor werkgerelateerde toestellen, een belangrijke nuance vindt de Antwerpse jeugd.

LEES OOK. Bijna helft van Antwerpse gemeentebesturen verbiedt TikTok op smartphones van personeel (en dat aantal kan nog fors stijgen)

Amelie (15) en Elisa (16).© LSY

“Het geldt alleen voor hun werk-gsm dus ik vind dat begrijpelijk”, zegt Radia (20). Zeinab (16) deelt dezelfde mening: “Het zijn veiligheidsmaatregelen die worden genomen, hè. Ik vind dat begrijpelijk.”

Verder vinden de meeste jongeren het verbod een logische maatregel voor werknemers die belangrijke informatie bezitten. “Ik snap het wel, voor bepaalde mensen is dat belangrijk omdat zij gevoelige informatie hebben die misbruikt kan worden”, zegt Mare (16). Ook Bilal (16) vindt het verbod een goede beslissing: “Dat zijn mensen die een serieuze job hebben, als hun privacy wordt geschonden kunnen er wel bepaalde dingen gebeuren.” Tiani (18) sluit zich daarbij aan: “Ergens begrijp ik dat wel, want deze mensen hebben gewoon informatie die bepaalde mensen willen hebben en kunnen misbruiken.”

Amelie (15) vindt het verbod niet meer dan logisch: “Ik snap het verbod. De politici zijn tenslotte op hun werk, daar hoeven ze toch geen TikTok te gebruiken?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER