Alex Van Haecke.© Jan Brys

Regisseur van Red Star Line Alex Van Haecke is blij met de hernieuwde aandacht

Brasschaat -

Theatermaker, auteur en acteur Alex Van Haecke (75) bracht Studio 100 op het idee het verhaal van de Red Star Line in een musical te brengen. Alex bracht zelf 172 voorstellingen van Red Star Line op de planken. Nadien verscheen er ook het boek Met de Red Star Line naar Amerika van de hand van Van Haecke.

De reservaties voor de musical van Studio 100 lopen als een trein en dat doet Alex natuurlijk plezier. “Ik ben naar de première gaan kijken en was vooral onder de indruk van de technische prestatie die daar wordt geleverd. Steve Willaert heeft zich met de muziek werkelijk overtroffen. De dansers, de decors, ik vond het allemaal zeer knap. Maar in een voorstelling van twee uur en een kwartier is het natuurlijk niet gemakkelijk om alle facetten die in mijn boek voorkomen aan bod te laten komen”, zegt Van Haecke.

Een sfeerbeeld uit de voorstelling Red Star Line van Van Haecke.© Jan Brys

De Brasschatenaar herinnert zich nog levendig hoe hij de geschiedenis van de Red Star Line leerde kennen. “Ik las in de krant dat Philip Heylen en Ludo Van Campenhout plannen hadden met de verkrotte loodsen van de Red Star in Antwerpen. Ze gingen in 2003 naar New York waar ze naar Ellis Island gingen kijken op de plek waar de landverhuizers aankwamen.”

“Twee jaar later kwam ik toevallig op een tentoonstelling over de Red Star Line in Antwerpen. Ik was daar zo van gepakt, dat ik er meteen een toneelstuk in zag. In september 2006 zijn we begonnen met de voorstellingen in ons Theater Zeemanshuis. De eerste 50 waren uitverkocht voor we begonnen. We speelden er daar 142. Toen kwam het dramatische nieuws dat het Zeemanshuis zou worden afgebroken. Er is ons toen van alles beloofd, maar daar kwam niets van in huis. We hebben dan nog 40 voorstellingen gegeven in het Fakkeltheater.”

Museum

In 2013 opende dan het museum De Red Star Line, zeven jaar na onze eerste voorstelling. In 2020 kwamen we op het idee om naar aanleiding van 10 jaar Red Star Line-museum het stuk te hernemen. De vraag was natuurlijk waar. Ik heb dan mijn stoute schoenen aangetrokken en ik ben naar regisseur Frank Van Laeken getrokken. Enige tijd later kreeg ik het bericht dat Gert Verhulst enthousiast was.”

De Red Star Line.© Jan Brys

Van Haecke hoopte dat hij auteursrechten zou ontvangen op de ticketverkoop. Maar dat ging niet door. “Ik ben wel betaald voor het idee. Studio 100 heeft zelf een nieuw verhaal uitgeschreven. Maar het is bijzonder spectaculair en ik ben blij dat die hele geschiedenis van de Red Star Line opnieuw onder de aandacht is gekomen. Er zijn in die tijd 2 miljoen mensen vanuit Antwerpen naar New York vertrokken, zeer veel uit Oost-Europa. Omdat de massa zo groot werd, is er een derde schip ingelegd en pittig detail: de kapitein van die boot – de Mississippi – was de grootvader van artiest Tom Barman. Wat soms een beetje over het hoofd wordt gezien, is dat er ook een massa landverhuizers terugkeerden. Een aantal deed dat uit heimwee, maar er waren er ook zeer veel die het ginder hadden gemaakt en dan met hun centen in eerste klas terugkeerden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners