© ATV

Antwerpse cipiers weigeren om nog nieuwe gevangenen in de Begijnenstraat binnen te laten: “De situatie is niet meer menselijk”

Het personeel van de Antwerpse gevangenis in de Begijnenstraat weigert sinds vanochtend, maandag, om nog nieuwe gevangenen binnen te laten. Ze kondigen zelf een “stop” af: er mogen geen extra gevangenen meer binnen. Dat de cipiers dat zelf beslissen, is ongezien. “De toestand is niet meer humaan voor de gedetineerden.”

cel, mkm, svwBron: Eigen berichtgeving

LEES OOK. “Zij hebben een grote cel met twee tv’s, wij slapen op de grond”: Antwerpse gedetineerden kijken met gemengde gevoelens naar ‘Recht Naar De Gevangenis’

“De gevangenis is vol.” Dat is de korte boodschap van de cipiers in de Antwerpse Begijnenstraat. Vooral in de mannencellen is de toestand schrijnend. Daar zaten maandagochtend 719 mannen opgesloten. Om dat te kaderen: er is maar plaats voor 439 mannen. Meer dan honderd gedetineerden slapen op matrassen op de grond.

Het personeel is de toevloed beu. Zondagochtend moest de directie al naar de gevangenis komen, om met het personeel te onderhandelen. Het personeel besliste op maandagochtend dat ze de deur niet meer openen, om nog nieuwe gevangenen binnen te laten.

Een recent beeld uit de Antwerpse gevangenis: gedetineerden zitten met drie op een tweepersoonscel.© Jan Van der Perre

“Het initiatief komt van het personeel”, bevestigt Kevin Van Hout van de christelijke vakbond ACV. “Het doel is om de situatie voor de gedetineerden leefbaar te houden. Om die mensen op een humanitaire manier op te vangen, moet het aantal mensen gewoon naar beneden.”

“Nog hoogstens 650 gevangenen”

De drie vakbonden kondigden in front ook een stakingsaanzegging aan. Vanaf 4 april kan er gestaakt worden. In tussentijd worden er dus geen nieuwe gevangenen binnengelaten. De bonden hopen dat vol te houden tot het aantal gedetineerden onder de 650 mensen zakt. “Dat is een quotum dat we willen aanhouden.”

Het gevangeniswezen is op de hoogte: “We hebben onze partners binnen justitie verwittigd. Nieuwe gedetineerden worden naar andere gevangenissen afgeleid.”

Dat het personeel zelf beslist om geen nieuwe gedetineerden meer binnen te laten, is ongezien. In het verleden had Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wel al een maximumcapaciteit van 660 gedetineerden opgelegd aan het arresthuis om de veiligheid te garanderen en de overbevolking in de gevangenis aan te pakken.

“Ik heb het volste begrip voor de cipiers, ze werken in schrijnende omstandigheden. De minister van Justitie moet dringend maatregelen nemen”, zegt De Wever nu. “Ik zal hem daarover blijven aanspreken. In tussentijd heb ik de lokale politie gevraagd de situatie op te volgen, in goede verstandhouding met het personeel van de gevangenis.”

@gva De Antwerpse gedetineerden kijken met gemengde gevoelens naar het tv-programma ‘Recht Naar De Gevangenis’: “Dat is daar pure luxe in vergelijking met de situatie bij ons." #gva #gevangenis #Antwerpen #fyp #voorjou #viral ♬ origineel geluid - Gazet van Antwerpen

LEES OOK. ‘Gevaarlijkste gevangene van ons land’ verwondt twee cipiers in Antwerpen: “De tijdbom stond al een tijdje op ontploffen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen