© BELGA

Vakbonden verzetten zich tegen afschaffing vaste benoeming bij Vlaamse overheid

De vakbonden bij de Vlaamse overheid verzetten zich tegen de afschaffing van de vaste benoemingen. Dat zeggen ACOD en ACV Openbare Diensten.

Bron: Belga

Verschillende media meldden maandag dat de statutaire of vaste benoeming bij de Vlaamse overheid vanaf 2024 grotendeels zal worden afgeschaft. De vakbonden gaan daarmee niet akkoord. Er moeten nog onderhandelingen beginnen, zeggen ze.

LEES OOK. Vlaamse regering schaft vaste benoemingen af, maar belooft wel hoger loon voor contractuelen

De vaste benoeming garandeert de onafhankelijkheid van de ambtenaren ten opzichte van hun politieke werkgevers, argumenteert ACOD. “Daardoor kan de burger erop vertrouwen dat ze op een neutrale manier behandeld zullen worden wanneer ze in contact komen met de overheid. Bovendien is de mogelijkheid van een vaste benoeming ook een interessant argument voor de Vlaamse overheid om nieuw talent aan te trekken.”

Ook ACV Openbare Diensten zit op die lijn. “Contractuelen zijn veel kwetsbaarder voor politieke druk”, zegt Ilse Remy van de christelijke bond. Waar de vaste benoeming toch wordt afgeschaft, eist ze afdwingbare bescherming. “Dat is cruciaal voor ons”, zegt ze.

Volgens ACOD zal de regering de pensioenkosten bovendien flink zien oplopen. Statutaire ambtenaren krijgen hun pensioen immers van de federale overheid, contractuelen van de Vlaamse overheid, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER