Het Speelkaartenmuseum werd enkele uren lang omgetoverd tot filmset.© RR

Canadese filmploeg in Speelkaartenmuseum: “Bewijs dat we uniek kenniscentrum zijn”

Turnhout -

Het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout vormt het decor voor een Canadese documentaire. De makers interviewden er voormalig directeur en speelkaartenkenner Filip Cremers.

Wouter Adriaensen

Producer Jon Ornoy werkt met zijn productiehuis Animal Mother Films momenteel aan de film Lost in the Shuffle. Daarin gaat de beroemde Canadese wereldkampioen goochelen Shawn Farquhar op zoek naar het verband tussen de ‘Suicide King’, de hartenkoning van het kaartspel die een zwaard door zijn eigen hoofd steekt, en de Franse koning Karel VIII, die op mysterieuze manier overleed in het kasteel van Amboise.

“De documentaire biedt een veelzijdige blik op de band tussen goochelaars en speelkaarten”, meent Turnhouts schepen voor Cultuur Astrid Wittebolle (Groen). “In de handen van een ervaren goochelaar kan een alledaags kaartspel tot grote mirakels en vooral tot veel verwondering leiden. Het spel biedt al eeuwenlang een eindeloze bron van inspiratie. Het hoeft dan ook niet te verrassen dat kaarttrucs eigenlijk even oud zijn als de speelkaart zelf.”

Kenniscentrum

Geen enkele zichzelf respecterende documentaire over speelkaarten kan Turnhout, de wereldhoofdstad van de speelkaart, links laten liggen. Jon Ornoy koos het Nationaal Museum van de Speelkaart als decor voor enkele opnames. Hij interviewde Filip Cremers, voormalig directeur van het museum en speelkaartenkenner.

“Het feit dat Ornoy naar België afreist om zijn film inhoudelijk te documenteren, bewijst nog maar eens dat het Nationaal Museum van de Speelkaart ook ver buiten de landsgrenzen bekendstaat als een uniek kenniscentrum voor de geschiedenis en fabricage van de speelkaart”, besluit schepen Wittebolle trots. (woad)

© RR

© RR

© RR

www.lostintheshuffle.film

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners