Geert Magerman, Sam Persoon en Marc De Kinders zijn de bezielers van het project.© yjs

Te weinig groenten en fruit voor kansarmen en dus wil Fonds 9150 sociale moestuin inrichten: “Zelfredzaamheid staat hier hoog aangeschreven”

Kruibeke -

Fonds 9150 wil in samenwerking met het Streekfonds van de provincie Oost-Vlaanderen een sociale moestuin oprichten in Kruibeke. Volgens initiatiefnemer Geert Magerman is er een groot tekort aan verse groenten en fruit voor kansarmen in de gemeente. De organisatie start nu een crowdfunding op om de moestuin in te richten.

Yannick Joos

“Door de corona- en energiecrisis wordt duidelijk dat er een tekort is aan verse groenten en fruit voor kansarmen”, vertelt initiatiefnemer Geert Magerman van Fonds 9150. “Bepaalde soorten groenten en fruit zijn bijzonder duur geworden, waardoor er steeds minder overschotten naar de voedselbanken gaan. Wij willen met Fonds 9150 die voeding wél aanbieden aan kansarmen met een sociale moestuin. Op het terrein van Marc De Kinders in de Wilgenstraat in Kruibeke gaan we een moestuin creëren die kansarmen zelf onder begeleiding kunnen inrichten en onderhouden. Zo kunnen ze de groenten en fruit zelf nuttigen en de verdere overschotten schenken aan de voedselbanken.”

Sociaal contact

De concrete begeleiding neemt Sam Persoon van TerraNova Permakultuur voor zijn rekening. “Naast de begeleiding en het bezig zijn met de moestuin zorgt het ook voor sociaal contact”, aldus Sam. “Iets waar de doelgroep vaak nood aan heeft. Ook zelfredzaamheid staat hier hoog aangeschreven. Met de sociale moestuin willen we hen ook succes laten ervaren.”

Ook het Streekfonds van de provincie Oost-Vlaanderen door haar duit in het zakje en verdubbeld elke euro die Fonds 9150 inzamelt. “We zijn blij dat de provincie haar schouders mee onder dit project zet”, gaat Geert verder. “We starten een crowdfunding waarbij we hopen om zo’n 5.000 euro in te zamelen. Dankzij het fonds van de provincie zou dat bedrag dan rond de 10.000 euro schommelen. Op die manier hebben we een mooi budget om de moestuin in te richten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners