Minister van Bestuurszaken Bart Somers bereikte een akkoord over de afschaffing van de vaste benoeming© Belga

Vlaamse regering schaft vaste benoemingen af, maar belooft wel hoger loon voor contractuelen

Vanaf 2024 zal de Vlaamse overheid personeelsleden niet meer vast kunnen benoemen. Zo berichten De Tijd, De Morgen en Het Laatste Nieuws maandag. Afgelopen week bereikte minister van Bestuurszaken Bart Somers (Open Vld) een akkoord over de afschaffing van vaste benoeming bij de Vlaamse overheid. Het besluit maakt deel uit van het sociaal akkoord voor 2022-2023 dat maandag ondertekend wordt.

Bron: BELGA

Voortaan kunnen nieuwe personeelsleden enkel contractueel in dienst worden genomen. Enkel mensen in een gezagsfunctie maken wel nog kans op een vaste benoeming. Daarnaast geldt de hervorming niet binnen de onderwijssector.

Vandaag is ongeveer zeventig procent van de 29.000 Vlaamse ambtenaren vastbenoemd. De andere dertig procent werkt met een contract voor bepaalde of onbepaalde duur. Contractuelen genieten van heel wat minder voordelen dan hun vastbenoemde collega’s: hun loon stijgt minder snel, ze kunnen makkelijker ontslagen worden, hun pensioen ligt lager en als ze ziek zijn vallen ze na één maand al op zestig procent van hun loon. Vastbenoemden blijven honderd procent van hun loon krijgen tot aan hun pensioen.

De Vlaamse regering maakt nu een einde aan de kloof tussen contractuelen en vastbenoemden. De hervorming geldt voor nieuwe aanwervingen, waardoor er voor het huidige personeel weinig verandert. Huidige contractuelen zien hun kans op een vaste benoeming dan weer slinken, maar hun statuut en loon zal wel fors verbeteren, belooft Somers.

Afgelopen vrijdag gaf de Vlaamse regering groen licht voor de voorstellen van minister Somers. Nu volgen onderhandelingen met de vakbonden van de Vlaamse overheid over een aantal modaliteiten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER