Massaal protest in Israël na ontslag kritische minister: betogers stichten vuur op snelweg, menigte aan huis premier Netanyahu

De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft zondag zijn minister van Defensie Yoav Gallant uit de regering gezet. Die beslissing kwam er nadat Gallant publiekelijk had gezegd dat de regering moest wachten met een omstreden herziening van het rechtssysteem. Na de bekendmaking van het nieuws braken protesten uit in Jeruzalem en Tel Aviv. Maandag besloot de president zich ook uit te spreken tegen de omstreden hervorming. Mogelijk zwicht Netanyahu vandaag onder de druk.

Bron: Reuters, Bloomberg, Belga, Guardian

“Premier Benjamin Netanyahu heeft besloten minister van Defensie Yoav Gallant uit zijn functie te ontheffen”, aldus het kabinet van de premier zondag. Gallant had een dag eerder in een tv-toespraak gezegd dat hij vindt dat de regering een zeer omstreden plan om het rechtssysteem van het land te herzien moet uitstellen. Dat plan leidt volgens de minister tot een breuk in de samenleving en ondermijnt de nationale veiligheid in een tijd van “ongekende veiligheidsuitdagingen”.

In Israël woedt al enkele maanden hevig protest tegen het plan. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden door de hervorming ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters. Tegenstanders van het plan zeggen dat het de scheiding der machten en democratische controlemechanismes van Israël verzwakt en de economie schaadt, terwijl de regering zegt dat de gerechtelijke tak eenzijdig te veel macht heeft overgenomen en moet worden ingeperkt.

(Lees verder onder de foto)

Yoav Gallant© EPA-EFE

Duizenden aan huis Netanyahu

Nadat het nieuws over het ontslag van minister Gallant bekendraakte, kwamen zondag tienduizenden Israëlieten op straat om te protesteren. Tv-beelden van Reuters toonden enorme menigtes die de hoofdweg van Tel Aviv blokkeerden, alsook een groep demonstranten die vuur stookten in het midden van de snelweg.

Ook aan het huis van de premier in Jeruzalem verzamelden duizenden betogers, die er een weg geblokkeerd zouden hebben. Het is niet duidelijk of Netanyahu daar aanwezig was. Er waren confrontaties tussen betogers en politie, die een waterkanon inzette, waarna duizenden actievoerders naar het Israëlische parlement stapten. Ook in de steden Haifa en Beër Sjeva werd betoogd.

De premier besloot een spoedoverleg bijeen te roepen. Het leger werd vanwege de chaotische situatie in staat van paraatheid gebracht, aldus Israëlische media.

(Lees verder onder de foto)

© REUTERS

President spreekt zich uit

De Israëlische president Yitzhak Herzog heeft na massale protesten opgeroepen de omstreden justitiële hervorming in zijn land stop te zetten. “In het belang van de eenheid van het Israëlische volk, in het belang van de verantwoordelijkheid, roep ik u op de wetgeving onmiddellijk stop te zetten,” zei Herzog maandagochtend.

Premier Netanyahu zou maandagochtend een statement geven. Verwacht werd dat hij zou aankondigen dat hij de omstreden herziening pauzeert, maar later kwamen er berichten binnen dat de premier toch niet zou spreken.

Maandag dreigde Israëls belangrijkste vakbond ook met een landelijke staking als de premier de gepland herziening niet zou stopzetten. Arnon Bar-David, voorzitter van de vakbond Histadrut, die honderdduizenden werknemers vertegenwoordigt, stelde het ultimatum in de verwachting dat Netanyahu een aankondiging zou doen over het lot van de revisie. “Breng het gezond verstand van het land terug. Als u vandaag niet in een nieuwsconferentie aankondigt dat u van gedachten bent veranderd, gaan we staken,” zei Bar-David.

Vrijwel onmiddellijk na de persconferentie waarin de staking werd aangekondigd, legde het personeel van het vliegveld bij Tel Aviv het werk neer. Volgens een woordvoerder stijgen er geen vliegtuigen meer op van die luchthaven.

Netanyahu en president Herzog bij zijn aanstelling als premier in november 2022.© EPA-EFE

© AP

© REUTERS

 (sgg, adb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER