Archiefbeeld: een raketoefening in Noord-Korea vorige week.© EPA-EFE

Noord-Korea lanceert twee raketten, beweert Seoel

Noord-Korea heeft maandag vroeg twee korteafstandsraketten afgevuurd, zo beweert het Zuid-Koreaanse leger.

Bron: BELGA

Volgens het leger werden de twee raketten afgevuurd vanuit Chungwa, ten zuiden van Pyongyang, richting de Oostzee (Japanse Zee, red.), zo zegt het persagentschap Yonhap. Ook Japan heeft het nieuws bevestigd.

De raketten legden elk ongeveer 370 kilometer af, meldt het Zuid-Koreaanse leger. Dat spreekt over een “ernstige provocatie, die de vrede en stabiliteit van de internationale gemeenschap en het Koreaanse schiereiland ondermijnt”.

Het Zuid-Koreaanse leger kondigde een versterking van zijn bewaking aan tegen nieuwe lanceringen. Het waarschuwt dat het “verpletterend” zal reageren op elke provocatie.

De lanceringen vinden plaats terwijl Seoel en Washington gezamenlijke militaire oefeningen houden, zowel op het water als op het land. Donderdag sloten de twee landen nog hun grootste militaire oefening in vijf jaar af.

Noord-Koreaanse staatsmedia zeiden vrijdag dat de gezamenlijke training van Seoel en Washington een voorbereiding was op de “bezetting” van Noord-Korea. Pyongyang moest daarop reageren met “sterkere afschrikkingsmiddelen”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER