Ondanks de regen was de Willebroekse carnavalsstoet een vrolijke bedoening.© Ward Bosmans

75ste carnavalsstoet Willebroek: “In Gran Canaria komen tienduizenden mensen op straat, maar hier doen we het ook niet slecht”

Willebroek -

Enkele duizenden mensen haalden zondag hun paraplu boven en zochten een plaatsje langs het parcours van de 75ste Willebroekse carnavalsstoet. Voor deze jubileumeditie waren een aantal grote carnavalsgroepen uit Aalst en Dendermonde afgezakt naar de Kanaalgemeente.

Ward Bosmans

Om iets over 14u kwam de 75ste carnavalsstoet in Willebroek op gang met een publiciteitskaravaan. Daarna volgden onder andere de drie reuzen van Willebroek die op veel bijval konden rekenen van het publiek. Keizerin-ambassadrice Cindy I, jeugdprinses Maité en de jeugdkeizer en -keizerin mochten plaatsnemen op een praalwagen aan het begin van de stoet.

De Willebroekse reuzen.© Ward Bosmans

Onder de ongeveer 25 deelnemende groepen waren er zelfs enkele helemaal uit Nederland afgezakt. En ook de schitterende wagens van de groepen uit carnavalssteden als Aalst en Dendermonde sprongen in het oog. Ook de bekende steltenlopers uit Merchtem en de Gilles uit Halle waren van de partij. Helemaal aan het einde van de stoet was er de wagen van de Willebroekse carnavalsvereniging De Poutrellekes van het bekende café De Poutrel, waarvan de eigenaar onlangs liet weten dat het dicht gaat. De leden van de groep lieten het niet aan hun hart komen en maakten er een feestje van.

De Poutrellekes bouwden voor de laatste keer nog een geweldig feestje.© Ward Bosmans

Nichtjes Mae (4) en Sam (4) stonden te glunderen langs het parcours. “We konden al heel wat snoepjes verzamelen die werden gegooid. Van de Gilles kregen we een appelsien en van een andere groep een appel. We vinden het heel mooi. We hebben al veel clowns en prinsessen gezien.”

Nichtjes Mae en Sam.© Ward Bosmans

De Gilles deelden appelsienen uit.© Ward Bosmans

Voor de familie Vandaele is het traditie om met carnaval allemaal af te zakken naar het huis van de bomma en de bompa in Willebroek. “We komen met z’n allen speciaal naar Willebroek. We waren daarnet nog filmpjes aan het zien van 2004. Zolang houdt die traditie al stand. Vandaag zijn we met ongeveer 24 kinderen en kleinkinderen. Er zijn voor iedereen taartjes en als die op zijn, gaan we op de kermis smoutebollen of frieten kopen.”

De familie Vandaele komt speciaal voor carnaval bijeen.© Ward Bosmans

Marie-Louise is een grote fan van carnaval. “Ik denk zelfs dat ik ze alle 75 gezien heb. Ik ben blij dat de stoet na corona weer kan uitgaan. Mijn zonen zijn alle twee jeugdprins geweest in de jaren zeventig. Ik heb onlangs nog een carnavalsstoet gezien in Gran Canaria. Daar komen tienduizenden mensen op straat, maar ik vind dat wij het in Willebroek ook niet slecht doen.”

Marie-Louise en Reinilda.© Ward Bosmans

Reinilda staat naast Marie-Louise naar de stoet te kijken. “Nee, we kennen mekaar niet. Ik woon nog maar net in Willebroek, maar ik wou dit niet missen. Ik vind dat hier wel een mooie stoet voor zo’n klein dorpje te zijn.” De leden van het gemeentebestuur hadden dan weer voor de gelegenheid hun maatpak vervangen door een werkplunje met het gekende logo van Willebroek.

Het gemeentebestuur in werkplunje.© Ward Bosmans

De CD&V-oppositie maakte een vette knipoog naar de veiligheidsproblematiek in de gemeente en doste zich uit als veiligheidsagenten.

De CD&V-oppositie was verkleed als veiligheidsagenten.© Ward Bosmans

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Willebroek