Bart Cuypers van brouwerij Het Nest en schepen Stijn Adriaensens klinken op de komst van de Brussels Beer Challenge.© WOAD

Brussels Beer Challenge komt naar Turnhout: “Wedstrijd met wereldwijde weerklank”

Turnhout -

Bierliefhebbers kruisen best de eerste week van november aan in hun agenda. De jaarlijkse Brussels Beer Challenge strijkt dan drie dagen lang neer in Turnhout.

Wouter Adriaensen

De Brussels Beer Challenge noemt zichzelf “een van de belangrijkste en meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld”. Drie dagen lang proeft een panel van internationaal gereputeerde bierkenners bieren uit alle hoeken van de wereld. De beste bieren in elke categorie, gebaseerd op origine, typiciteit en stijl, worden beloond met een gouden, zilveren of bronzen award. Om de vijf jaar wordt er teruggekeerd naar onze hoofdstad, vorig jaar vond de elfde editie plaats in Eupen.

“Eerder waren onder meer Mechelen en Leuven gaststeden”, weet Turnhouts schepen voor Toerisme Stijn Adriaensens (N-VA). “Voorwaarde is dat je voor een bepaald bedrag aan diensten kan inzetten voor onder meer promotie en ontvangst. Daarvoor was nog ruimte, we hebben dus geen extra budgetten moeten vrijmaken. We verwelkomen de deelnemers, recensenten en journalisten in de Typistenzaal van Turnova. De onderhandelingen met het Paterspand lopen nog.”

Bierfeesten

Een medaille van de Brussels Beer Challenge is een kwaliteitslabel, zegt Bart Cuypers van de Oud-Turnhoutse brouwerij Het Nest. “We hebben mee gedaan in 2012, toen Turnhout de Vlaamse culturele hoofdstad was, met onze Patriot, die nu de Koekedam is. We merkten dat onze zilveren medaille wereldwijd weerklank had. Je krijgt niet een award door gewoon mee te doen, zoals bij sommige andere wedstrijden. Dit jaar gaan we zeker opnieuw deelnemen.”

Het aantrekken van de Brussels Beer Challenge past in de ambitie van het Turnhoutse stadsbestuur om steviger in te zetten op city marketing. “Onze restaurants gaan menu’s rond bier uitwerken”, legt schepen Adriaensens uit. “De wedstrijd trekt zo’n honderdvijfentwintig recensenten en journalisten uit de hele wereld. Hun artikels over Turnhout kunnen dus overal verschijnen, van Amerikaanse gazetten tot Chinese websites.”

De Brussels Beer Challenge vindt rond 1 november plaats en duurt drie dagen. Het grote publiek wordt uitgenodigd voor de jaarlijkse Turnhoutse Bierfeesten, waarvan de datum voor de gelegenheid verschuift.

www.brusselsbeerchallenge.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners