De inkomhal van de Warande werd omgetoverd tot stempellokaal.© WOAD

Kunst ontdekken tijdens Stormopkomst: “Veel leuker dan namiddag tv kijken”

Turnhout -

Bijna honderdnegentig bezoekers van alle leeftijden hebben hun druilerige zondag proevend van kunst doorgebracht in de Warande. Tijdens Stormopkomst genoten ze van onder meer muziek, workshops en installaties.

Wouter Adriaensen

Vijf zondagen lang stempelden kunstenaars Sadria Alves en Hussein Shikha met passanten van de rommelmarkt aan een groot tapijt. Tijdens Stormopkomst stelden ze het resultaat voor en mocht iedereen zelf een minitapijt stempelen. “We hebben ook al mee gebouwd aan een huis voor tranen”, vertellen Sophie en Linde. “Stormopkomst is leuk omdat we hier dingen kunnen doen en kunnen zien.”

In de Kuub is het heel wat rustiger. Katrien Oosterlinck begeleidt er een groep doorheen Kroptid/Lijftijd. “Een massagevoorstelling met geluid, beeld en truien met geometrische figuren”, omschrijven Carolien en Pieter uit Westmalle wat ze net meegemaakt hebben. “Het was ontspannend en verbindend.” Het koppel verkent het festival met hun zesjarig dochtertje Liv. “We hebben gereserveerd voor twee voorstellingen. Stormopkomst stimuleert de creativiteit en de fantasie. Veel leuker dan een namiddag tv kijken dus.”

Ruimtes

Voor de artiesten vormt Stormopkomst een dankbaar platform. Elke Van Der Kelen leidt ons rond door A play of space, haar installatie in de Kuub. “De ruimtes waarin de leven, werken en spelen, beïnvloeden ons. Deze bewegende wanden maken de toeschouwers bewust van de ruimte. Ze vormen een rij, een cirkel of zelfs een kamertje. Het is de bedoeling dat mensen hun tijd nemen om hier vrij in rond te bewegen. Ik ben super benieuwd naar de reacties.”

Zo’n honderdnegentig bezoekers kon Stormopkomst naar de Warande lokken. “Gezien het experimenteel karakter van ons programma past dat helemaal in de verwachtingen”, zegt coördinator Ester Torres. “Het is leuk om te zien dat we zo’n divers publiek hebben en dat er een fijne sfeer hangt. Zeker als je beseft dat we pas half januari zeker waren van onze projectsubsidie. Gelukkig kunnen we nu weer anderhalf jaar verder.” Deze editie van het festival wordt in april in C-Mine in Genk hernomen. De volgende Turnhoutse Stormopkomst is gepland voor zondag 24 maart 2024.

In de Kuub kon ontspannen worden tijdens een massagevoorstelling.© WOAD

Kunstenares Elke stelde haar installatie voor aan het grote publiek.© WOAD

© WOAD

© WOAD

www.stormopkomst.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners