© ATV

Groot tekort aan koten in Antwerpen (en de krapte is nog lang niet voorbij)

Meer studenten, die bovendien langer op kot gaan, en projectontwikkelaars die niet kunnen volgen: er is een groot tekort aan studentenkamers in Antwerpen, en dat probleem zal niet snel opgelost raken. “Uit het meest recente Kotkompas Tegen 2030 moeten er zo’n 95.000 extra studentenkamers in Vlaanderen worden gebouwd”, zegt Kristophe Thijs van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB). “Dat gaat niet lukken.”

Christof Willocx

LEES OOK. Slinkse truc tijdens drukke openkotdag in Antwerpen: en dan roept iemand plots dat alles verhuurd is (terwijl dat niet zo is)

Zaterdag organiseerde Xior, de grootste aanbieder van studentenkamers in Antwerpen, een openkotdag. “Het is de eerste keer dat we die kijkdag zo vroeg organiseren, maar door de grote vraag van ouders en studenten konden we niet anders”, zegt woordvoerder Sandra Aznar. “Normaal organiseren we die openkotdag pas eind april. Maar ik raad studenten die volgend academiejaar op kot willen gaan, aan om niet tot eind april te wachten om een kot te boeken, want de kans is groot dat er dan nog maar weinig kamers beschikbaar zullen zijn. In Leuven hebben we midden maart een openkotdag georganiseerd. Een week later waren er van onze 750 koten daar nog welgeteld een dertigtal vrij.”

@gva De universiteiten gaan volgend jaar de huurprijzen van hun koten fors verhogen. In Antwerpen stijgt de prijs zelfs met 22 procent. Wat vinden studenten daar eigenlijk van? #gva #Antwerpen #kot #studeren #fyp #voorjou #viral ♬ origineel geluid - Gazet van Antwerpen

In Antwerpen dreigt dus hetzelfde te gebeuren. “In Antwerpen schatten we het tekort vandaag op 1.900 kamers”, zegt Isabelle De Ridder, woordvoerster van Kotweb. “Tot twee jaar geleden hadden wij steeds een overschot, maar dat is verleden tijd. Vooral internationale studenten vinden moeilijk een kot.”

Waar komt die krapte vandaan? Een belangrijke reden is dat het aantal studenten aan de Universiteit Antwerpen in drie jaar tijd met bijna 10% is gestegen. Het aantal studenten dat uit het buitenland komt, is in die periode zelfs met 38% toegenomen. En vrijwel al die buitenlandse studenten hebben hier een kot nodig.

”Tekort wordt nog groter”

Er is dus meer vraag naar koten, maar het aanbod volgt maar mondjesmaat. “En dat zal niet snel veranderen”, zegt Kristophe Thijs, woordvoerder van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) in Vlaanderen. “Volgens het meest recente Kotkompas moeten er tegen 2030 zo’n 95.000 extra studentenkamers in Vlaanderen worden gebouwd. Maar dat gaat niet lukken. Het is altijd even zoeken naar locaties. En vanaf het moment dat er concrete plannen voor een project met studentenkamers zijn, duurt het gemiddeld vijf tot zeven jaar om een bouwvergunning te krijgen. Bovendien moeten studentenkamers aan extra veel veiligheidsnormen voldoen. Dat betekent extra investeringen, waardoor projectontwikkelaars zich soms terughoudend opstellen. Ik vrees dus dat het tekort aan studentenkamers de komende jaren nog groter zal worden.”

Koten blijven langer bezet

Er is nog een bijkomend probleem. Er komen niet alleen te weinig studentenkoten bij. De koten die vandaag bezet zijn, komen ook minder snel vrij dan vroeger. “Voor de coronacrisis verlengde 40 tot 50% van de studenten zijn kot voor het volgende academiejaar”, zegt Sandra Aznar. “Maar in Antwerpen heeft nu al 70% van de studenten van dit academiejaar, zijn kot voor volgend jaar verlengd.”

“Die stijging doet zich in alle studentensteden voor. We weten niet precies waarom dat zo is, maar wellicht komt het onder meer door de schaarste aan koten. Vroeger wisselden studenten tijdens hun studies wel eens van kot. Nu is dat veel minder zo, omdat er weinig koten zijn. Ik heb ook de indruk dat studenten langer op kot blijven dan vroeger. Misschien komt dat omdat ze tijdens de coronacrisis veel van het studentenleven hebben moeten missen, en dat nu willen inhalen.”

Xior kampt zelf nog met een extra probleem: een relatief hoge schuldgraad. “Eind vorig jaar lag die op 51,4%”, zegt Sandra Aznar. “Dat is normaal voor een bedrijf uit onze sector. Maar doordat de rente is gestegen, is het aangaan van schulden duurder geworden, en verwachten beleggers dat we onze schuldgraad afbouwen tot onder de 50%. Dat betekent dat we iets voorzichtiger moeten zijn met het opstarten van nieuwe projecten.”

Sandra Aznar: “Wacht niet tot eind april om een kot te boeken.”© Guy Puttemans

Wachten op nieuwe kamers

Dat wil niet zeggen dat Xior met de duimen draait. Er komen ongeveer tweehonderd nieuwe studentenkoten op de Groenenborgerlaan, maar die zullen pas beschikbaar zijn vanaf het acedemiejaar 2024-2025. Er komen ook 387 nieuwe kamers op de Campus Drie Eiken, waarvan 120 kamers tegen een sociale huurprijs, maar daarop is het nog een jaartje langer wachten. “We hebben ook ons oog laten vallen op het voormalige Terminus Hotel op de Rooseveltplaats, waar we minstens vijftig studentenkamers willen bouwen. Maar we hebben daar nog geen vergunning voor, dus die zullen zeker niet voor 2025 klaar zijn.”

Intussen laat ook het Belgische sociale vastgoedbedrijf Inclusio weten dat het interesse heeft om studentenwoningen in Antwerpen te ontwikkelen. “We zijn ervan overtuigd dat er meer aanbod moet zijn van betaalbare studentenkamers in Antwerpen”, zegt het bedrijf. “We hebben intussen al enkele contacten in Antwerpen. We bekijken nu of we gebouwen kunnen verwerven, eventueel om ze te renoveren. Dus als er zich een mogelijkheid voordoet om in het Antwerpse in samenwerking met onderwijsinstellingen betaalbare studentenkamers te bouwen, dan overwegen we om onze schouders daar onder te zetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER