Florian Saerens in de tuin bij zijn grootouders in Herentals, waar hij in mei zijn kortfilm A Work of Fiction opneemt.© Daan Kramer

Student maakt kortfilm over rouwproces na overlijden grootvader: “In film kan ik uiting geven aan gevoelens”

Herentals -

In het huis van zijn grootouders in Herentals neemt Florian Saerens binnenkort een kortfilm op met onder meer Sien Eggers. In dit afstudeerproject zoomt hij in op hoe hij zijn gevoelens na de dood van zijn grootvader in film vertaalt.

Hans Otten

De jonge journalist en filmstudent Florian Saerens palmt in mei enkele dagen het grootouderlijk huis in de Hellekensstraat in Herentals in met zijn crew. Terwijl zijn grootmoeder tijdelijk elders logeert, blikt hij daar zijn bachelorfilm A Work of Fiction in. Voor de twintiger was het vanaf het begin een uitgemaakte zaak dat hij die daar zou draaien, want A work of Fiction is helemaal doordrongen van de dood van zijn grootvader Fik.

“Hij is in de zomer van het eerste coronajaar overleden. Ik had een enorm mooie band met hem. Hij kwam elke woensdag naar ons in Leuven, van waar hij zelf afkomstig was. Hij zat er zelf ook heel lang in de scouts en wordt een beetje gezien als de godfather van de scouts daar. Omgekeerd heb ik in mijn jeugd veel tijd in dit huis en in Herentals doorgebracht.”

Familiethematiek

Saerens maakte tijdens zijn studies al twee kortfilms waarin de familiethematiek nadrukkelijk naar voor kwam. “In mijn eerste ging het over mijn papa, in mijn vorige over mijn mama en nu dus over mijn opa. Ik blijf altijd dicht bij huis. Zelf weet ik niet goed waar dat vandaan komt. Films maken als therapie, ik denk dat dit bij mij wel een beetje klopt. Ik had het moeilijk om de dood van mijn opa een plaats te geven, dus al snel rijpte het idee om er iets over te maken. In een film kan ik blijkbaar op mijn manier aan mijn gevoelens wel uiting geven.”

A Work of Fiction handelt in die zin grotendeels over het gevoel dat Saerens zelf heeft wanneer hij het huis van zijn grootouders in Herentals bezoekt. “Dan overvalt mij een groot gevoel van melancholie, het gevoel dat ik iets mis. De film gaat dan ook over hoe ik binnen film omga met die thematiek. Over hoe ik mijn rol als filmmaker daarin in vraag stel. De dialogen in het scenario zijn gebaseerd op de conversaties die ik hier in dit huis had. In principe zou je deze film in eender welk huis kunnen maken, maar toch kan het naar mijn aanvoelen alleen hier. Dit huis heeft een ziel die ik ergens anders niet vind.”

Lindsy Dias en Sien Eggers vertolken de hoofdrol in het afstudeerproject van Florian Saerens.© RR

Sien Eggers

Voor het eerst werkt Saerens samen met een professionele cast. De hoofdrollen zijn in handen van Sien Eggers als de grootmoeder en Lindsy Dias als de kleindochter. “Lindsy zag ik voor het eerst aan het werk tijdens een improvisatiesessie. Ik was diep onder de indruk. Ze weet duizenden emoties te vatten in kleine gebaren. Sien kende ik voordien niet persoonlijk, maar ik heb haar gebeld en mijn idee uitgelegd. Toen we elkaar ontmoetten, was er direct een klik. Nadien ben ik nog naar een van haar voorstellingen gegaan en mocht ik mee in de coulissen. Dat was fantastisch.”

De scenarist-regisseur koestert zachtjes de ambitie om de kortfilm op gespecialiseerde festivals te kunnen vertonen. “Ik ben geen Jan Verheyen of Erik Van Looy, ik droom niet van Hollywood. Mijn werk valt eerder onder de arthouse cinema. Maar waarom zou mijn film niet in cultuurcentrum ’t Schaliken vertoond kunnen worden?”

Om de film op een kwalitatieve manier te kunnen afwerken, is Florian Saerens een crowdfunding-actie gestart via Ulele. Hij hoopt 4.000 euro bij elkaar te krijgen om de kosten van onder meer materiaal, transport en catering te kunnen dragen. “De actie loopt op 7 april af, ik zit nu aan 65% van het bedrag.”

nl.ulule.com/coq-au-vin/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals