© jvdv

Centrumkerk herbergt museumstukken van Roosenbergabdij: “Waasmunster is de bakermat van het Waasland”

Waasmunster -

Zondag is de museumcollectie van de historische Roosenbergabdij voorgesteld op de nieuwe locatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Zeven jaar geleden verlieten de laatste vier zusters de imposante abdij aan de Oude Heerweg-Heide en verhuisden een aantal documenten naar het Rijksarchief. “Maar heel wat historisch waardevolle documenten en andere relicten zijn bewaard in het klooster”, licht burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) toe.

Jan Van de Velde

“De museumcollectie bevat uitzonderlijk religieus en heemkundig erfgoed. Als gemeentebestuur willen we er alles aan doen om dit niet alleen te bewaren, maar ook op een waardige manier te tonen aan een breed publiek”, aldus de burgemeester.

Willy Brône leidt als voorzitter van de Vrienden van de Roosenbergabdij de werkgroep die het museum inrichtte in de Waasmunsterse centrumkerk. Ook penningmeester Patrick Loosveldt, kerkraadvoorzitter Joris Tas en zuster Trees als overste van de Mariazusters van Franciscus maken deel uit van de werkgroep. De zuster was ook al de verantwoordelijke van het museum in de abdij.

“De Roosenbergabdij en de kerk liggen samen aan de oorsprong van de gemeente Waasmunster”, vertelt zuster Trees. “We beschikken over heel wat liturgische voorwerpen, documenten en kunstwerken die verbonden zijn met de geschiedenis van de Roosenbergabdij, die teruggaat tot in 1237.”

Bakermat van het Waasland

Ook voormalig burgemeester Rik Daelman (Open VLD) is als bestuurslid van de vriendenkring altijd een voorvechter geweest om de waardevolle kunstschatten na de sluiting van het abdijmuseum een mooie plaats te geven.

“De eeuwenoude documenten, meubilair, religieuze kunst- en gebruiksvoorwerpen en boeken werden in samenwerking met de Monumentenwacht minutieus geïnventariseerd, vooraleer ze zeven jaar geleden naar het klooster in veilige bewaring werden gebracht”, zegt Daelman. “Uit de rijke collectie blijkt dat Waasmunster effectief de bakermat is van het Waasland.”

In het museum hangen verschillende schilderijen met daarop de beeltenis van een abdis.© jvdv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners