In totaal namen er dit jaar bijna 300 kinderen deel aan het Schriekse Kindercarnaval.© Joren De Weerdt

Miezerig weer staat enthousiaste opkomst niet in de weg tijdens Kindercarnaval in Schriek

Schriek -

Ondanks het regenachtige weekend is het 51ste Kindercarnaval in Schriek (Heist-op-den-Berg) zaterdag nog een succes geworden. “Er stapten bijna 300 kinderen mee in de stoet”, zegt Monique Goovaerts van de organiserende Uylegilde. “De toeschouwers langs het parcours gingen zoals steeds met zakken vol gadgets en snoep naar huis.”

Kristof Van Rompaey

De Schriekse kinderstoet rukte zaterdag om 13.44u uit vanaf het kerkplein. “Voor het vertrek was er rond 13u nog een serieuze stortbui”, zegt Monique Goovaerts. Samen met haar echtgenoot en gildevoorzitter Roger De Haes hoort ze al jarenlang bij de sterkhouders van de traditie. “Uiteindelijk hebben de laatste wagens in de optocht nog regen gehad, maar toch is het nog een mooie stoet geworden met een enthousiaste opkomst navenant het weer.”

© Joren De Weerdt

Van de 37 aangemelde wagens vertrok er maar eentje niet door een sterfgeval. Door het grijze weer bleef de confetti dit jaar wel in de zakken. De organisatoren moeten er de rioolputjes voor afplakken met gaas. Bij regen mag er normaal ook niet gegooid worden. “We wachtten af tot de laatste snik, maar uiteindelijk beslisten we zelf om het niet te doen”, zegt Monique.

Snoep en gadgets

De Uylegilde alleen al kocht dit jaar 800 kilogram snoepgoed aan voor de stoet, plus nog allerlei gadgets. Al dat materiaal werd wel enthousiast uitgegooid. “Alles is weg, maar toch is er in onze garage thuis nog altijd geen plaats”, vertelt Monique al lachend. “We moeten er eerst nog eens grondig opruimen.”

De Uylegilde besliste zelf om dit jaar geen confetti te gooien.© Joren De Weerdt

Aan de stoet neemt jaarlijks een mix van professionele carnavalisten en lokale verenigingen deel. De Uylegilde rijdt rond met de kinderen van basisschool De Groeituin uit Schriek en Grootlo. “Onze prins en prinses Maxime en Anouk van de basisschool van Grootlo hebben er echt van genoten”, zegt Monique. “Van de basisschool en daarbuiten stapten in totaal bijna 300 kinderen mee. Van de 310 zakjes die we voor hen maakten als beloning, hadden we er maar een twintigtal over.”

© Joren De Weerdt

Na de stoet vond in de plaatselijke parochiezaal een kinderfeest plaats. ‘s Avonds barstte er het nokvolle carnavalsbal los met Sam Gooris en Yves Segers. Binnenkort bergt De Uylegilde haar carnavalsattributen weer op tot volgend seizoen. “Rond eindejaar beginnen we met de voorbereiding van de 52ste editie”, deelt Monique nog mee.

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners